Wat is relatieverslaving

Wat is relatieverslaving

Wat heeft ze haar best gedaan om een succes te maken van haar relatie! Zeven jaar lang heeft ze alles uit de kast gehaald om hem gelukkig te maken. Ze heeft geprobeerd hem uit zijn slechte humeur, chagrijnige, cynische buien te halen en hem te helpen een goed gevoel te geven over hem zelf en over haar. De relatie en haar man veranderen, zijn haar levenstaak en een obsessie geworden voor haar. Zij gelooft er nog steeds in dat hij kan veranderen… Maar ze voelt zich zo alleen, leeg en moe gestreden.

Waarom ziet en waardeert hij niet hoe hard zij haar best doet en vecht voor de relatie?!
Alles wat ze krijgt van hem zijn harteloze grappen, opmerkingen, afkeuring bij alles wat ze niet goed genoeg doet in zijn ogen en ze weet niet meer hoe ze verder moet… Ze ziet het niet meer zitten en weet niet hoe ze verder moet.

Emotioneel beschadigd en onveilig gehecht

Tijdens de sessies met deze cliënte ontdek ik snel dat ze emotioneel beschadigd is, onveilig gehecht is, lage eigenwaarde heeft en weinig zelfvertrouwen waardoor ze geen echte intimiteit kan aan gaan. Ze heeft het nooit geleerd, ervaren en niet gezien in haar kindertijd. Haar vader was (net haar partner) ook een humeurige man die haar moeder en haar afblafte. Haar moeder onderging het en deed enorm haar best de harmonie te bewaren. Dat gedrag was normaal voor mijn cliënte en onbewust voelde dat veilig en bekend voor haar.

Haar man kwam ook uit een gezin waar er geen aandacht was voor gevoelens en emotionele behoeftes en waar er “verbinding” werd gelegd met elkaar door cynische grappen en humeurige opmerkingen. Twee gewonde mensen. Die elkaar, op onbewust niveau, hebben aangetrokken via hen innerlijke beschadigingen en tekorten.

Wat is relatieverslaving

Wanneer een relatie schadelijk is en je meer kost dan je brengt. Je wil de patronen die er zijn veranderen maar het lukt niet. Of je wil de relatie loslaten maar dit kun je niet. Zo ’n relatie kenmerkt zich door higs en lows. Intense mooie momenten gevolgd door je slecht voelen. De relatie kan veel onzekerheid, innerlijke pijn, frustratie, spanningen en onrust oproepen.

De relatie kan je hele leven gaan beheersen. Goede en slechte periode ’s kunnen elkaar afwisselen. Door de goede periode ’s blijf je volhouden en houd je je vast aan “nu wordt het beter….” De heftige gevoelens die met zo’n relatie gepaard gaan, kunnen we, vaak onterecht, interpreteren als “ware liefde” en “passie”. Maar onder die passie zit oude, onverwerkte pijn. Als oude pijn niet wordt opgelost gaat het onderhuids een rol spelen. Vooral in liefdesrelaties.

Als relatieverslaafde heb je de ander nodig

Als je relatieverslaafd bent, ben je niet verslaafd aan relaties. Maar je hebt een ander nodig om je gelukkig, goed en/of heel te voelen. De ongezonde patronen zijn voor anderen vaak erg goed zichtbaar zijn maar voor jou zelf niet.

Het verslavende is dat je weet dat de relatie of je ex niet goed voor je is maar je kunt er niet los van komen. En het lukt je niet om het geluk uit jezelf te halen. Je blijft geloven in de illusie dat die ander jouw pijn kan oplossen en jou gelukkig kan maken. En dat wanneer hij of zij verandert, alles goed gaat komen. Je gaat steeds meer je best doen in en voor de relatie en je relatie wordt een obsessie voor je. Je kunt alleen nog maar bezig zijn met de relatie en met je partner of ex.

Blijven twijfelen

Wanneer je de relatie hebt beëindigd twijfel je steeds of dat de goede keuze is, je geeft jezelf de schuld van veel dingen die niet goed liepen in de relatie en je voelt je intens verdrietig en neerslachtig als de relatie over is. Sommigen relatieverslaafden gaan direct op zoek naar een nieuwe partner omdat ze geen tijd nemen om de relatie goed te verwerken en omdat ze niet zonder partner denken te kunnen. Ze hebben een ander nodig voor de bevestiging en waardering omdat ze dat niet uit zichzelf kunnen halen. hun eigenwaarde is erg laag. 

Relatieverslaving zorgt voor activeren beloningssysteem

Bij relatieverslaving is er ook sprake van het activeren van het beloningssysteem in de hersenen.
Dit kenmerkt zich door momenten waarop de relatieverslaafde heel gelukkig is en “highs” ervaart. Bijvoorbeeld bij een hereniging na een stilteperiode of een hevige ruzie. Na die high volgt er later ook altijd weer een “low”. Er is dan weer teleurstelling door iets wat de ander zei of deed of juist niet zie of deed. Er komen van gevoelens van verdrietig, eenzaamheid, afgewezen voelen, niet begrepen.

Na zo ‘n “low” gaat de relatieverslaafde extra haar of zijn best doen om de relatie beter te maken en weer in de “high” te komen. Dit proces kost veel energie en kan volledig uitputten. Burn-out, overspannenheid en andere ernstige klachten komen veelvuldig voor bij mensen met relatieverslaving.

Patronen en signalen van relatieverslaving

Relatieverslaving kent vele “gezichten” en vormen. Hieronder som ik er een aantal op;

– Jezelf aanpassen, wegcijferen in een relatie met als gevolg dat je jezelf kwijt raakt.

– Steeds in tijdelijke relaties terecht komen die in het begin goed en fijn voelen maar na een tijdje problematisch en onrustig worden.

– Aantrekken en afstoten in de relatie.

– Van de ene relatie in de andere terecht komen (met geen of weinig tijd er tussen).

– Aangetrokken worden tot partners die gebonden zijn en emotioneel onbeschikbaar.

– Jezelf niet gelukkig voelen zonder partner of aandacht van een man/vrouw.

– Je aangetrokken voelen tot spannende, opwindende partners die niet helemaal bereikbaar zijn.

– Aangetrokken worden tot partners die niet goed voor zichzelf zorgen of emotioneel onvolwassen zijn en waar jij voor gaat zorgen en gaat helpen.

– Te veel (moeten) investeren om de relatie en je partner in balans te houden.

– Moeite hebben met grenzen aangeven en die bewaken.

– Blijven twijfelen over de relatie waar je in zit.

– Je ex moeilijk of niet los kunnen laten.

– Meer dan 50% van de verantwoordelijkheid op je nemen in de relatie.

– Geen “nee” kunnen zeggen tegen je partner, de ander pleasen en je gedragen zoals je denkt dat de ander het wil.

– Malen, piekeren en nadenken over waarmee je de relatie kunt redden.

– Structureel meer geven dan je krijgt in een relatie.

– Vinden dat jij moet veranderen of dat de ander moet veranderen.

– Sterke controle willen over je partner en andere zaken.

– Niet alleen kunnen zijn.

– Een relatie opbouwen met iemand van wie je weet dat hij/zij niet kan voldoen aan jouw behoeften.

– In “alles” of “niets”, “altijd” en “nooit” denken.

– Knipperlichtrelatie.

– Je voelt je aangetrokken tot spannende partners.

– Tot potentiele gezonde partners voel je je niet aangetrokken, die vind je saai.

Het ontstaan van relatieverslaving

De manier waarop je in jouw jeugd hebt geleerd met innerlijke pijn, teleurstellingen en andere moeilijke gevoelens om te gaan (die onbewuste mechanismes waarmee je jezelf toen beschermde), is in je volwassen leven niet meer functioneel. Sterker nog, die onbewuste beschermingsmechanismen zorgen ervoor dat je geen gezonde relatie aan kunt gaan omdat je niet in staat bent veiligheid en emotionele intimiteit op te bouwen met jezelf en daardoor met anderen.

Je hebt niet geleerd hoe jij je op een veilige manier kunt hechten en hoe je in contact blijft met jouw eigen gevoelens (in aanwezigheid van iemand anders). Als je dit begrijpt, doorziet en doorleeft, kun je leren er op een andere manier mee om te gaan. Je kunt dan het contact met de ander juist gebruiken om in contact te komen met gevoelens en traumatische ervaringen uit jouw verleden en deze alsnog verwerken.

Als jouw partner ook iemand is die hiervoor openstaat, dit mechanisme begrijpt en er ook mee aan de slag wil, kun je daar samen aan werken en de relatie verdiepen (werkelijke intimiteit creëren).
Maar ook in je eentje, dus zonder partner, kun je leren dit mechanisme op een effectieve manier te gebruiken om in contact te komen met jouw gevoelens en er op een constructieve manier mee omgaan.

Relatieverslaving kent progressief verloop

Relatieverslaving kent doorgaans een progressief verloop. Wat in houdt dat het meestal niet vanzelf over gaat en steeds ernstigere vormen gaat aannemen. Wanneer je relatieverslaving hebt, wordt je eigenwaarde steeds lager en je zelfvertrouwen kleiner. Het is een negatieve spiraal naar beneden. Je gaat je steeds slechter en slechter voelen. De onbewuste pijnpatronen slijten steeds dieper in je hersenen waardoor je in circels blijft rond draaien. Daarom is hulp zoeken bij een expert aan te raden.

De meeste gewone psychologen en psychiaters zijn niet bekend met de specifieke dynamieken en kenmerken van relatieverslaving en weten niet hoe ze relatieverslaving moeten behandelen. Ik heb in mijn praktijk heel veel mensen die al zoveel hulp hebben gehad van psychologen en andere hulpverleners (die niet gespecialiseerd waren) maar er niet uit kwamen. Alleen inzichten hebben is ook niet voldoende. Loskomen uit relatieverslaving vraagt een hele specifieke aanpak.

Hulp of meer lezen over relatieverslaving?

Het oplossen van relatieverslaving vraagt om een innerlijk groeiproces wat begint met naar jezelf kijken en naar de onbewuste patronen die je aan het herhalen bent. Voor de meeste mensen is het onmogelijk om zelf los te komen uit relatieverslaving. De meeste mensen hebben de hulp nodig van een expert en ervaringsdeskundige. Iemand die zelf het pad naar heling en herstel gelopen heeft.

Wat nodig is dat je een krachtigere emotionele basis in jezelf gaat ontwikkelen waar je altijd op terug kunt vallen. Hierdoor veranderen de patronen en kun je een gezonde(re) relatie creëren.
En het mooie is, als jij verandert, anders reageert, verandert de dynamiek tussen jou en de ander vanzelf.

Wil je meer lezen over hoe ik me los heb gemaakt in het verleden uit de patronen van relatieverslaving?
Lees dan meer over het E-book “Van liefdespijn naar liefdesgeluk.”

Wil je meer lezen over liefdespijn, hoe het ontstaat en hoe je het oplost?
Of meer lezen over de manieren waarop jij hulp kunt krijgen.
Klik op onderstaande buttons om er meer over te weten te komen.

E-book Liefdespijn

Digitaal boek

"Van liefdespijn naar liefdesgeluk" in 6 stappen

Coaching en Therapie 1 op 1 Liefdespijn

Coaching

Persoonlijke Coaching & Therapie op maat

Online programma stop liefdespijn

Online hulp

Het 6 stappenprogramma "Stop Liefdespijn!"

Contact opnemen

Meld je aan voor gratis en vrijblijvend gesprek waarin je hoort welke stappen jij kunt zetten om jouw problemen in en rond de liefde en/of met codependentie op te lossen. Vul hieronder je gegevens in of plan direct een afspraak in mijn agenda.

Invalid Email
Invalid Number

Lees meer!

Erna Snellen Praktijk Liefdespijn

Erna Snellen
Eigenaresse / Coach en Therapeute

Praktijk Liefdespijn

Zelf heb ik meerdere relaties gehad met ongezonde patronen en ik had veel liefdespijn. Ik maakte een proces door van heling en innerlijke groei. Door het volgen van verschillende opleidingen en specifieke stappen, heb ik mezelf bevrijd van liefdespijn en nu heb ik al jarenlang een stabiele, gezonde relatie. Ruim 10 jaar leer ik anderen hoe zij dit ook kunnen bereiken.

Wat is relatieverslaving

Wat is relatieverslaving

Wat heeft ze haar best gedaan om een succes te maken van haar relatie! Zeven jaar lang heeft ze alles uit de kast gehaald om hem gelukkig te maken. Ze heeft geprobeerd hem uit zijn slechte humeur, chagrijnige, cynische buien te halen en hem te helpen een goed gevoel te geven over hem zelf en over haar. De relatie en haar man veranderen, zijn haar levenstaak en een obsessie geworden voor haar. Zij gelooft er nog steeds in dat hij kan veranderen… Maar ze voelt zich zo alleen, leeg en moe gestreden.

Waarom ziet en waardeert hij niet hoe hard zij haar best doet en vecht voor de relatie?!
Alles wat ze krijgt van hem zijn harteloze grappen, opmerkingen, afkeuring bij alles wat ze niet goed genoeg doet in zijn ogen en ze weet niet meer hoe ze verder moet… Ze ziet het niet meer zitten en weet niet hoe ze verder moet.

Emotioneel beschadigd en onveilig gehecht

Tijdens de sessies met deze cliënte ontdek ik snel dat ze emotioneel beschadigd is, onveilig gehecht is, lage eigenwaarde heeft en weinig zelfvertrouwen waardoor ze geen echte intimiteit kan aan gaan. Ze heeft het nooit geleerd, ervaren en niet gezien in haar kindertijd. Haar vader was (net haar partner) ook een humeurige man die haar moeder en haar afblafte. Haar moeder onderging het en deed enorm haar best de harmonie te bewaren. Dat gedrag was normaal voor mijn cliënte en onbewust voelde dat veilig en bekend voor haar.

Haar man kwam ook uit een gezin waar er geen aandacht was voor gevoelens en emotionele behoeftes en waar er “verbinding” werd gelegd met elkaar door cynische grappen en humeurige opmerkingen. Twee gewonde mensen. Die elkaar, op onbewust niveau, hebben aangetrokken via hen innerlijke beschadigingen en tekorten.

Wat is relatieverslaving

Wanneer een relatie schadelijk is en je meer kost dan je brengt. Je wil de patronen die er zijn veranderen maar het lukt niet. Of je wil de relatie loslaten maar dit kun je niet. Zo ’n relatie kenmerkt zich door higs en lows. Intense mooie momenten gevolgd door je slecht voelen. De relatie kan veel onzekerheid, innerlijke pijn, frustratie, spanningen en onrust oproepen.

De relatie kan je hele leven gaan beheersen. Goede en slechte periode ’s kunnen elkaar afwisselen. Door de goede periode ’s blijf je volhouden en houd je je vast aan “nu wordt het beter….” De heftige gevoelens die met zo’n relatie gepaard gaan, kunnen we, vaak onterecht, interpreteren als “ware liefde” en “passie”. Maar onder die passie zit oude, onverwerkte pijn. Als oude pijn niet wordt opgelost gaat het onderhuids een rol spelen. Vooral in liefdesrelaties.

Als relatieverslaafde heb je de ander nodig

Als je relatieverslaafd bent, ben je niet verslaafd aan relaties. Maar je hebt een ander nodig om je gelukkig, goed en/of heel te voelen. De ongezonde patronen zijn voor anderen vaak erg goed zichtbaar zijn maar voor jou zelf niet.

Het verslavende is dat je weet dat de relatie of je ex niet goed voor je is maar je kunt er niet los van komen. En het lukt je niet om het geluk uit jezelf te halen. Je blijft geloven in de illusie dat die ander jouw pijn kan oplossen en jou gelukkig kan maken. En dat wanneer hij of zij verandert, alles goed gaat komen. Je gaat steeds meer je best doen in en voor de relatie en je relatie wordt een obsessie voor je. Je kunt alleen nog maar bezig zijn met de relatie en met je partner of ex.

Blijven twijfelen

Wanneer je de relatie hebt beëindigd twijfel je steeds of dat de goede keuze is, je geeft jezelf de schuld van veel dingen die niet goed liepen in de relatie en je voelt je intens verdrietig en neerslachtig als de relatie over is. Sommigen relatieverslaafden gaan direct op zoek naar een nieuwe partner omdat ze geen tijd nemen om de relatie goed te verwerken en omdat ze niet zonder partner denken te kunnen. Ze hebben een ander nodig voor de bevestiging en waardering omdat ze dat niet uit zichzelf kunnen halen. hun eigenwaarde is erg laag. 

Relatieverslaving zorgt voor activeren beloningssysteem

Bij relatieverslaving is er ook sprake van het activeren van het beloningssysteem in de hersenen.
Dit kenmerkt zich door momenten waarop de relatieverslaafde heel gelukkig is en “highs” ervaart. Bijvoorbeeld bij een hereniging na een stilteperiode of een hevige ruzie. Na die high volgt er later ook altijd weer een “low”. Er is dan weer teleurstelling door iets wat de ander zei of deed of juist niet zie of deed. Er komen van gevoelens van verdrietig, eenzaamheid, afgewezen voelen, niet begrepen.

Na zo ‘n “low” gaat de relatieverslaafde extra haar of zijn best doen om de relatie beter te maken en weer in de “high” te komen. Dit proces kost veel energie en kan volledig uitputten. Burn-out, overspannenheid en andere ernstige klachten komen veelvuldig voor bij mensen met relatieverslaving.

Patronen en signalen van relatieverslaving

Relatieverslaving kent vele “gezichten” en vormen. Hieronder som ik er een aantal op;

– Jezelf aanpassen, wegcijferen in een relatie met als gevolg dat je jezelf kwijt raakt.

– Steeds in tijdelijke relaties terecht komen die in het begin goed en fijn voelen maar na een tijdje problematisch en onrustig worden.

– Aantrekken en afstoten in de relatie.

– Van de ene relatie in de andere terecht komen (met geen of weinig tijd er tussen).

– Aangetrokken worden tot partners die gebonden zijn en emotioneel onbeschikbaar.

– Jezelf niet gelukkig voelen zonder partner of aandacht van een man/vrouw.

– Je aangetrokken voelen tot spannende, opwindende partners die niet helemaal bereikbaar zijn.

– Aangetrokken worden tot partners die niet goed voor zichzelf zorgen of emotioneel onvolwassen zijn en waar jij voor gaat zorgen en gaat helpen.

– Te veel (moeten) investeren om de relatie en je partner in balans te houden.

– Moeite hebben met grenzen aangeven en die bewaken.

– Blijven twijfelen over de relatie waar je in zit.

– Je ex moeilijk of niet los kunnen laten.

– Meer dan 50% van de verantwoordelijkheid op je nemen in de relatie.

– Geen “nee” kunnen zeggen tegen je partner, de ander pleasen en je gedragen zoals je denkt dat de ander het wil.

– Malen, piekeren en nadenken over waarmee je de relatie kunt redden.

– Structureel meer geven dan je krijgt in een relatie.

– Vinden dat jij moet veranderen of dat de ander moet veranderen.

– Sterke controle willen over je partner en andere zaken.

– Niet alleen kunnen zijn.

– Een relatie opbouwen met iemand van wie je weet dat hij/zij niet kan voldoen aan jouw behoeften.

– In “alles” of “niets”, “altijd” en “nooit” denken.

– Knipperlichtrelatie.

– Je voelt je aangetrokken tot spannende partners.

– Tot potentiele gezonde partners voel je je niet aangetrokken, die vind je saai.

Het ontstaan van relatieverslaving

De manier waarop je in jouw jeugd hebt geleerd met innerlijke pijn, teleurstellingen en andere moeilijke gevoelens om te gaan (die onbewuste mechanismes waarmee je jezelf toen beschermde), is in je volwassen leven niet meer functioneel. Sterker nog, die onbewuste beschermingsmechanismen zorgen ervoor dat je geen gezonde relatie aan kunt gaan omdat je niet in staat bent veiligheid en emotionele intimiteit op te bouwen met jezelf en daardoor met anderen.

Je hebt niet geleerd hoe jij je op een veilige manier kunt hechten en hoe je in contact blijft met jouw eigen gevoelens (in aanwezigheid van iemand anders). Als je dit begrijpt, doorziet en doorleeft, kun je leren er op een andere manier mee om te gaan. Je kunt dan het contact met de ander juist gebruiken om in contact te komen met gevoelens en traumatische ervaringen uit jouw verleden en deze alsnog verwerken.

Als jouw partner ook iemand is die hiervoor openstaat, dit mechanisme begrijpt en er ook mee aan de slag wil, kun je daar samen aan werken en de relatie verdiepen (werkelijke intimiteit creëren).
Maar ook in je eentje, dus zonder partner, kun je leren dit mechanisme op een effectieve manier te gebruiken om in contact te komen met jouw gevoelens en er op een constructieve manier mee omgaan.

Relatieverslaving kent progressief verloop

Relatieverslaving kent doorgaans een progressief verloop. Wat in houdt dat het meestal niet vanzelf over gaat en steeds ernstigere vormen gaat aannemen. Wanneer je relatieverslaving hebt, wordt je eigenwaarde steeds lager en je zelfvertrouwen kleiner. Het is een negatieve spiraal naar beneden. Je gaat je steeds slechter en slechter voelen. De onbewuste pijnpatronen slijten steeds dieper in je hersenen waardoor je in circels blijft rond draaien. Daarom is hulp zoeken bij een expert aan te raden.

De meeste gewone psychologen en psychiaters zijn niet bekend met de specifieke dynamieken en kenmerken van relatieverslaving en weten niet hoe ze relatieverslaving moeten behandelen. Ik heb in mijn praktijk heel veel mensen die al zoveel hulp hebben gehad van psychologen en andere hulpverleners (die niet gespecialiseerd waren) maar er niet uit kwamen. Alleen inzichten hebben is ook niet voldoende. Loskomen uit relatieverslaving vraagt een hele specifieke aanpak.

Hulp of meer lezen over relatieverslaving?

Het oplossen van relatieverslaving vraagt om een innerlijk groeiproces wat begint met naar jezelf kijken en naar de onbewuste patronen die je aan het herhalen bent. Voor de meeste mensen is het onmogelijk om zelf los te komen uit relatieverslaving. De meeste mensen hebben de hulp nodig van een expert en ervaringsdeskundige. Iemand die zelf het pad naar heling en herstel gelopen heeft.

Wat nodig is dat je een krachtigere emotionele basis in jezelf gaat ontwikkelen waar je altijd op terug kunt vallen. Hierdoor veranderen de patronen en kun je een gezonde(re) relatie creëren.
En het mooie is, als jij verandert, anders reageert, verandert de dynamiek tussen jou en de ander vanzelf.

Wil je meer lezen over hoe ik me los heb gemaakt in het verleden uit de patronen van relatieverslaving?
Lees dan meer over het E-book “Van liefdespijn naar liefdesgeluk.”

Wil je meer lezen over liefdespijn, hoe het ontstaat en hoe je het oplost?
Of meer lezen over de manieren waarop jij hulp kunt krijgen.
Klik op onderstaande buttons om er meer over te weten te komen.

E-book Liefdespijn

Digitaal boek

Over het ontstaan van liefdespijn en hoe je het oplost

Coaching en Therapie 1 op 1 Liefdespijn

Coaching

Persoonlijke Coaching & Therapie op maat

Online programma stop liefdespijn

Online hulp

Het 6 stappenprogramma "Stop Liefdespijn!"

Lees meer!

Erna Snellen Praktijk Liefdespijn

Erna Snellen
Eigenaresse / Coach en Therapeute

Praktijk Liefdespijn

Zelf heb ik meerdere relaties gehad met ongezonde patronen en ik had veel liefdespijn. Ik maakte een proces door van heling en innerlijke groei. Door het volgen van verschillende opleidingen en specifieke stappen, heb ik mezelf bevrijd van liefdespijn en nu heb ik al jarenlang een stabiele, gezonde relatie. Ruim 10 jaar leer ik anderen hoe zij dit ook kunnen bereiken.

Contact opnemen

Meld je aan voor gratis en vrijblijvend gesprek waarin je hoort welke stappen jij kunt zetten om jouw problemen in en rond de liefde en/of met codependentie op te lossen. Vul hieronder je gegevens in of plan direct een afspraak in mijn agenda.

Invalid Email
Invalid Number