Wat zijn de symptomen van codependentie

Voel jij snel aan wat de sfeer is als je ergens binnen komt? Of voel je direct aan wat iemand, waar je mee in contact bent, nodig heeft? Misschien heb jij last van codependentie. Bij codependentie voel je je goed wanneer je waardering en goedkeuring krijgt en niet goed als je die niet krijgt. Omdat je die waardering niet (voldoende) uit jezelf kunt halen. Je weet eigenlijk niet zo goed wie jij zelf bent en bent ten diepste niet blij met jezelf. Daarom heb je de waardering en bevestiging en goedkeuring van een ander nodig, om je goed te voelen over jezelf.
Wanneer je codependent bent pas je je heel makkelijk aan in relaties (liefde/vriendschap/werk). Waardoor er een kans bestaat dat je jezelf verliest. Je zegt vaker “ja” terwijl je “nee” voelt. Omdat jij graag de goedkeuring wil van anderen en conflicten liever uit de weg gaat. Je houdt liever de goede vrede, dan je bloot te stellen aan ruzie of een conflict.
Bij codependentie laat je nooit jouw ware gevoelens en gezicht zien naar anderen. Gevoelens van onzekerheid en kwetsbaarheid houd je liever verborgen voor anderen. Misschien laat je naar de buitenwereld toe wel zien dat je juist krachtig bent en zelfvertrouwen hebt. Terwijl je diep van binnen het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, je heel onzeker voelt of zelfs waardeloos. En heb jij de bevestiging en waardering nodig van anderen. Zodat jij je goed kunt voelen.
Wat ook veelkomend gedrag is bij codependentie is dat jij graag de volledige controle wil over situaties.
Je overdenkt alles en piekert veel omdat je denkt op die manier controle te kunnen krijgen of problemen voor te zijn. En het voelt niet fijn als je geen controle hebt.
Wat is codependentie precies?
Codependentie is aangeleerd gedrag wat onbewust is aangeleerd om aandacht, goedkeuring, waardering en liefde van een of beide ouders te krijgen. En het is een manier om niet te hoeven dealen met eigen, heftige, pijnlijke gevoelens.
Het is een serie onbewuste gecreëerde overlevingsstrategieën die je als kind nodig had om je emotioneel staande te houden (binnen het gezin of een situatie die niet veilig voelde).
In jouw volwassen leven gaan die strategieën en onbewuste mechanismen innerlijk geluk en gezonde relaties (liefde/werk/vriendschappen) in de weg staan zonder dat jij het door hebt. Er ontstaat een soort onderstroom van pijnlijke onderdrukte gevoelens die constant aanwezig is. Dit kan uiteindelijk uitmonden in een depressie.
Hoe ontstaat codependentie
Meestal ontstaat codependentie als er sprake was een disfunctioneel gezin. Een disfunctioneel is een gezin waar weinig of geen oog en aandacht was voor de gevoelens en behoeftes van het kind. Bijvoorbeeld doordat de ouders druk waren met zichzelf, hun werk of legden ze heel erg de nadruk op presteren en gaven ze alleen waardering en goedkeuring als er bepaalde prestaties werden neergezet. Het kan ook voorkomen dat er voor andere mensen gezorgd moest worden zoals bijvoorbeeld ouders (mantelzorg). Of er speelde verslavingsproblematiek, psychische ziekten/aandoeningen, misbruik, incest, mishandeling of 1 gezinslid eiste veel tijd en aandacht op.
Hierdoor kon niet of in onvoldoende mate voorzien worden in de behoeftes van het kind waardoor er vaak ook sprake is van hechtingstrauma.
In de meeste gevallen doen en geven ouders wat ze kunnen. Ik ben er van overtuigd dat ouders nooit met opzet hun kind iets willen ontzeggen of willen aan doen. Maar er kunnen binnen het gezin emotionele tekorten ontstaan die schadelijke gevolgen hebben voor een kind en hechtingtrauma kunnen veroorzaken. Dit gaat, vooral in het volwassen leven vaak tot problemen leiden.
Ook bij kinderen die gepest en buitengesloten zijn, kan codependentie ontstaan.
Gevoelens van een codependent
Vaak ervaart een codependent van binnen een intens gevoel van eenzaamheid, leegte, schaamte en schuld als gevolg van dit hechtingstrauma. Naar buiten toe laat een codependent kracht en controle zien. Maar van binnen voelt een codependent zich onzeker, waardeloos en hij/zij vindt het moeilijk om grenzen aan te geven, legt de lat heel hoog (perfectionisme) en twijfelt hij/zij veel aan zichzelf.
Problemen door codependentie
De emotionele tekorten ontstaan in je kindertijd en vooral de coping mechanismen / overlevingsstrategieën die onbewust gecreëerd zijn, hebben meestal grote gevolgen voor het latere leven als volwassene. Omdat de codependent als het ware vast zit in die coping mechanismen, ontstaan er ongezonde patronen en gedragingen die er aan de buitenkant niet ernstig uit zien (meestal ziet die codependent er erg goed uit en lijkt alles prima voor elkaar), maar aan de binnenkant kan er sprake zijn van emotionele chaos, diep ongeluk en volledig uit balans zijn.
Veel voorkomende gedragingen, problemen en klachten bij codependentie
-Te veel aanpassen
-Sterk pleasegedrag
-Schuldgevoelens bij niet voldoen aan de wens van de ander
-Zichzelf kwijt zijn
-Moeite hebben met grenzen stellen
-Gevoelens van waardeloosheid
-Erg gericht zijn op krijgen bevestiging en waardering van anderen
-Perfectionisme (lat hoog leggen)
-Gevoelens van leegte
-Burn-out
-Overspannenheid
-Conflicten uit de weg gaan
-Depressie
-Gevoelens van eenzaamheid (ondanks aanwezigheid van anderen)
-Groot gevoel van onzekerheid
-Veel twijfelen
-Moeite met keuzes maken
-Hechtingsproblemen in relaties
-Steeds gedoe en drama in relaties
-Niet in staat zijn een passende en gezonde partner aan te trekken
Codependentie heeft vaak ook allerlei fysiologische gevolgen door het overbelasten van het stress-systeem in het lichaam (hierdoor wordt er voortdurend cortisol aangemaakt wat allerlei gevolgen heeft voor het lichaam zoals bijvoorbeeld bijnieruitputting). Door het overbelasten van het stresssysteem in je lichaam ontstaan klachten als overprikkelinng, slaapproblemen, moeheid, pijn in spieren en andere fysieke klachten.
Codependentie oplossen
Codependentie is op te lossen. Helaas is er geen snelle oplossing.
De gedragingen en gevoelens zijn verankerd in de jaren die achter de codependent liggen en zijn zeer vertrouwd en bekend geworden.
Stap voor stap is codependentie te doorbreken.
Door in eerste instantie de emotionele band met jezelf te herstellen.
Het is belangrijk te leren hoe er op een gezonde(re) manier omgegaan kan worden met jouw eigen (meestal heftige) gevoelens die er zijn. Een gezonde innerlijke basis creëren van eigenwaarde, zelfvertrouwen en eigenliefde is essentieel.
Vanuit die stevige innerlijke basis kan de codependent op een gezonde manier dealen met al zijn of haar gevoelens, de mensen en de wereld om zicht heen. En er is altijd die emotionele basis om op terug te vallen als er tegenslagen en moeilijke momenten zijn.
Hulp bij het oplossen van codependentie
Wij bieden hulp bij het oplossen van patronen van codependentie.
Dat kan door middel van een online programma “Stop liefdespijn en codependentie”
Dat is een doe het zelf therapie programma met video ’s met praktische informatie en oefeningen waarmee je jouw patronen van codependentie doorbreekt.
Of je kunt kiezen voor 1 op 1 Therapie en begeleiding. Dan wordt je persoonlijk begeleid bij het doorbreken van patronen van codependentie. En leer je een diepe verbinding maken met jezelf waardoor je uit de ingewikkelde codependentie patronen en dynamieken kunt stappen.
Meer lezen of echt jouw problemen oplossen?
Lees meer hieronder.
Digitaal boek
Van liefdespijn
naar liefdesgeluk
Therapie
Persoonlijke therapie en begeleiding op maat
Online programma's
Zelf werken aan
heling en herstel