Wat is relatieverslaving?
Bij relatieverslaving zit je vast in een liefdesrelatie of je voelt je sterk verbonden met je ex, waarvan je rationeel weet dat die partner ongezond en slecht voor je is, maar waarvan je emotioneel niet los kunt komen. Je blijft, tegen beter weten in, geloven dat het goed kan komen.
Herken je deze gedachtes?
– “In iedere relatie zijn er toch problemen”
– “Als we in therapie gaan, of hij/zij, dan komt het goed”
– “Ik vind nooit meer iemand die zoveel van me houdt”
– “Die ander heeft een moeilijke jeugd gehad en bedoelt het niet zo”
– “Hij/zij heeft ook leuke kanten”
– “Hij/zij is mijn soulmate, er is zoveel passie tussen ons”
– “We hebben het op momenten ook heel fijn”
– “Ik heb al zoveel doorstaan voor hem/haar”
Dit zijn typische gedachtes die horen bij Relatieverslaving.
Kenmerkend is dat je vaak tijdelijk wordt beloond en krijgt waar je zo naar verlangt. Liefde, aandacht, nabijheid, sex. Die beloning zorgt ervoor dat je weer door gaat met de relatie. Maar je krijgt emotioneel nooit helemaal, waar je echt naar verlangt. Maar net genoeg om door te gaan. Ondanks alle inspanningen om de relatie te verbeteren, blijft de emotionele afstand een probleem. De afwisseling van afstand en beloning zorgt ervoor dat de obsessie gevoed wordt en in stand blijft.
Voorbeelden van relatieverslaving
> Jouw emotionele behoeftes worden niet vervuld
Het belangrijkste kenmerk van relatieverslaving is dat je emotioneel niet krijgt waar je behoefte aan hebt en dat je niet gelukkig bent in de relatie. Diep van binnen zou je misschien er wel uit willen stappen maar dat lukt je niet.
> Jezelf verliezen en aanpassen
Je hebt je in hoge mate aangepast aan hem/haar om maar tegemoet te komen aan zijn/haar wensen en behoeftes. Je weet niet meer wat jij wil en nodig hebt, je bent jezelf kwijt geraakt.
> Highs en lows
Kenmerkend voor relatieverslaving zijn de pieken die je ervaart als je even krijgt waar je zo naar verlangt (je krijgt dan een shot adrenaline). Daarna volgen diepe dalen met pijnlijke emoties zoals verdriet, teleurstelling en eenzaamheid.
> Steeds conflicten, drama en strijd
In de relatie is er steeds conflict, drama en strijd. Jullie beschuldigen elkaar. En jij neemt de schuld steeds op je en denkt dat er iets mis is met jou en dat het aan jou ligt. Je probeert de ander te laten begrijpen hoe jij het ziet en wat er anders moet maar de ander zegt het te begrijpen maar dat blijkt niet in de praktijk.
> Zelden lange tijd rust en balans
Wanneer er zelden rust en balans is in jouw relatie en vaak drama, zijn je geest en lichaam constant in een stress-situatie/houding. Dit is schadelijk voor je lichaam en geest.
> Niet los kunnen laten
De relatie is beëindigd en het lukt niet door te gaan met je eigen leven. Die ander blijft een obsessie voor je en je kunt hem of haar niet loslaten. Je wil wel open staan voor een andere (wel echt beschikbare) partner maar dat lukt je niet. Die emotioneel onbeschikbare partner blijft in je gedachten en je blijft naar hem/haar verlangen.
> Angsten
Je kunt bang zijn om de verkeerde dingen te zeggen of iets verkeerd te doen, niet goed genoeg te zijn, verlaten te worden, de ander te verliezen of alleen te zijn.
> Je hebt de ander nodig voor jouw geluk
Ieder mens vindt het fijn als er van hem/haar gehouden wordt. Wanneer jouw geluk af hangt van de liefde die je krijgt en je niet zonder die persoon gelukkig kunt zijn, is het goed daar naar te gaan kijken.
> Niet bereikbaar of gebonden
Val je voor iemand die emotioneel niet bereikbaar is, letterlijk op afstand is of gebonden?
> Helpen
Heb je de neiging de steeds te helpen, therapeutiseren en adviseren?
> Snel weer gaan daten om een mislukte relatie te “verwerken.”
Ga jij snel weer daten na een verbroken relatie zodat je de pijn van de relatiebreuk niet hoeft te voelen?
> Liever een opwindende, spannende relatie?
Heb jij liever een spannende partner waar iets mee aan de hand is (bv. een verslaving, ernstige geestelijke problemen, zware trauma ’s enz.)? En vind je betrouwbare, beschikbare partners die jou veel aandacht en bevestiging geven maar saai en niet interessant?
Is relatieverslaving op te lossen?
Relatieverslaving is progressief. Het gaat niet vanzelf over!
Sterker nog, de uitingsvormen worden meestal steeds heftiger en de pijn die het veroorzaakt, steeds sterker. De reguliere hulpverlening heeft (te) weinig kennis en vaardigheden om de onderliggende problemen op te lossen.
Het is niet perse nodig de relatie te verbreken. Je kunt het contact met de ander juist gebruiken om in contact te komen met je eigen gevoelens en op te lossen trauma ‘s.
Hulp bij relatieverslaving?
In mijn E-book lees je welke weg ik zelf heb afgelegd om uit mijn relatieverslaving te komen en ik geef 15 uitgebreide tips. Of lees meer over de online training waarmee je info en handvaten krijgt om uit de ongezonde patronen te stappen. Of lees hier meer over persoonlijke hulp: 1 op 1 begeleiding.