Bindingsangst is een veel voorkomend probleem. Bindingsangst is een diepliggende angst om jezelf te binden, je “vast te leggen”. Vaak herken je het niet bij jezelf, omdat de afweer en overlevingsmechanismen en patronen die je hebt ontwikkelt, “normaal” zijn voor jou.
Het wordt echt vervelend als je wel verlangt naar een serieuze liefdesrelatie en het steeds niet lukt omdat je steeds een bepaalde afstand houdt.
Als je diep onder de patronen en mechanismen kijkt, kun je zien dat het angst is voor verlies, afwijzing en pijn. Afwijzing en/of pijn die ooit eerder gevoeld is in jouw leven en die je nooit meer wil voelen.
Bij (te veel) nabijheid van de ander ervaar je gevoelens van benauwdheid / beklemming. Je onbewuste reactie daarop is de kans op pijn uit de weg gaan. Door bijvoorbeeld redenen te bedenken waarom die ander toch niet de juiste is, of door de ander (emotioneel) op afstand zetten of echt uit de relatie te stappen. Onbewust “bescherm” je jezelf door die ander op afstand te plaatsen. Dan kun je niet afgewezen worden of pijn gedaan worden.
Je wijst liever iemand af, voordat de ander jou kan afwijzen of je vlucht uit de situatie zodat je niet hoeft te dealen met al die emoties en gevoelens die te lastig of pijnlijk voor je zijn.
Het kan zijn dat je zelf denkt dat je open staat voor een relatie maar in werkelijkheid houd je dit af omdat je onbewust partners kiest die je helemaal niet kunnen geven waar jij ten diepste naar verlangt. Je lijkt onafhankelijk maar in feite bescherm je jezelf op een niet effectieve manier tegen afwijzing waar een diepere angst onder zit. Namelijk die voor verlies, afwijzing en pijn.
Symptomen van bindingsangst
- Je wilt graag een relatie maar wilt jezelf niet verliezen in de relatie.
- Je wilt veel vrijheid hebben (om ieder moment te kunnen vertrekken).
- Je bent bang opgeslokt te worden door de relatie.
- Je houdt graag alle opties open.
- Als anderen te dichtbij komen kan dat je benauwen
- Emoties en drama vind je lastig, dat wil je liever niet.
- Je date wel maar hebt, eventueel na een korte periode van enthousiasme,
altijd wel wat aan te merken op je dates. Tot een serieuze relatie komt het niet. - Je blijft twijfelen of je partner wel de ware is.
- Je blijft graag flirten met anderen.
- Het liefst wil je alle opties open houden (b.v. naar je ex).
- Je wilt liever niet teveel aan de toekomst denken.
- Ook in andere situaties wil je jezelf liever niet te veel vast leggen.
Vaak is alleen zijn (dus zonder relatie) met bindingsangst niet zo moeilijk maar triggert het aangaan van een relatie je het meest en worden de symptomen dan het duidelijkst zichtbaar.
Oorzaken van bindingsangst
Er zijn vaak meerdere redenen van bindingsangst aan te wijzen. De meest voorkomende reden is de opvoeding en de manier waarop er binnen het gezin waar je uit komt werd omgegaan met emoties en behoeftes. Werd er gesproken over gevoelens en behoeftes en was er aandacht voor die van jou? Of werden uitingen op gevoelsniveau afgewezen of doodgezwegen? Dat is bepalend voor de emotionele nabijheid die jij kon ervaren. Als er emotionele afstand was, is dat vertrouwd geworden. Hiervan ben jij je, als je bindingsangst hebt, meestal niet bewust.
Andere redenen kunnen het verlies zijn van een ouder, een partner of andere mensen waar je aan gehecht was en waarbij je pijn hebt ervaren door het verlies. Onbewust heb je mechanismen ontwikkeld om te dealen met die pijn. Afstand bewaren of creëren lijkt een effectieve strategie maar is het in werkelijkheid niet.
Is bindingsangst op te lossen?
Het is niet makkelijk om zelf uit de patronen van bindingsangst te komen. Je bent in de loop der tijd heel goed geworden in ontkenning van gevoelens en gevoelens wegdrukken. Dat is het afweermechanisme wat hoort bij bindingsangst. Vaak zie je dit zelf niet maar gaat het volledig automatisch. Wanneer je er heel gericht aan werkt is het op te lossen.
In mijn uitgebreide E-book van bijna 100 pagina ‘s, beschrijf ik mijn eigen helingsproces en geef ik veel achtergrondinformatie over hechtingsproblemen. Je krijgt 15 uitgebreide tips die jij kunt toepassen om jouw hechtingsproblemen op te gaan lossen. Lees er hier meer over.