Zo wordt het loslaten van liefde wat makkelijker

loslaten liefde

Het loslaten van een (ex-)partner is voor veel mensen een pijnlijk en moeilijk proces. Ben jij nu aan het worstelen met het loslaten van liefde? Er zijn een aantal factoren die het moeilijker maken om je partner te vergeten. Ik geef je tips om weer in je kracht te komen en verder te gaan met je leven.

Review klant Debbie

Debbie (33): “Ik kon hem niet loslaten… Nu weet ik dat ik het ook alleen kan.”
Toen ik mijn vorige vriend, waar ik een knipperlicht relatie mee had, weer zag, was ik dan ook weer terug bij af… Ik wist nu dat ik relatieverslaafd was. Bij jou had ik eindelijk het gevoel dat er iemand was die mij en mijn probleem begreep. En die ook “diep” ging. En niet alleen met adviezen kwam, waar ik thuis dan weer tegen aan liep, maar je liet me ook de dingen voelen en doorleven zodat ik nu eindelijk voelde en begreep wat ik aan het doen was. In de loop van de therapie voelde ik me steeds beter en had eindelijk het gevoel dat het goed met me ging!!

De reden waarom je het moeilijk vindt om de liefde los te laten

Niemand vindt loslaten van liefde leuk. Maar als je in het verleden een of meerdere pijnlijke ervaringen hebt gehad met loslaten of in de steek bent gelaten, dan wil je die oude pijn het liefste vergeten en het nooit meer voelen. We zijn meestal geneigd om innerlijke pijn uit de weg te gaan, daarom hebben we allerlei mechanismes ontwikkeld om maar geen pijn te hoeven voelen. Dit zijn mechanismes als ontkennen, wegdrukken, verdraaien, verdringen, vermijden en ervoor vluchten.

Omdat deze mechanismes ervoor zorgen dat je werkelijke pijn niet wordt gevoeld en verwerkt, wordt je een vat vol emoties dat makkelijk kan exploderen als de pijn wordt geraakt. Om die reden is het dus belangrijk om oude pijn van verloren liefdes en partners goed te verwerken. En dat betekent dat je alle gevoelens toelaat die er zijn of waren totdat alle pijnprikkels uitgedoofd zijn.

Heb vertrouwen in jezelf

Als je weinig vertrouwen in jezelf hebt, vind je het moeilijk om jezelf ervan te overtuigen dat het weer goed met je komt. Dat er een einde komt aan de pijn van het verlies en het verdriet. En dat je je op een dag weer fijn voelt en er ruimte komt om weer een fijne nieuwe partner tegen zal komen.

Je wordt verteerd door angst en je bent bang dat je nooit meer iemand zal vinden met wie je zulke mooie momenten zult beleven. Je vindt het loslaten van je liefde moeilijk omdat je je niet kunt voorstellen dat er misschien wel ooit een nog beter passende partner voor je op je pad komt. Angst is een emotie die gevoeld mag worden. Maar laat angst nooit je handelen bepalen.

Het is belangrijk om in te zien en te voelen dat jij een waardevol persoon bent. En dat je veel waardevolle, goede en interessante eigenschappen hebt. Waardeer al die eigenschappen van jezelf en houd van jezelf zoals je bent.
Blijf uit de slachtofferrol, dat haalt je uit je kracht en helpt je niet om je goed en gelukkig te voelen.

Review Sylvia

Silvia (42): “Ik heb mijn ex los kunnen laten en kan mezelf nu snel uit de put kunnen halen.” Ik had al heel veel cursussen en therapie gedaan maar dat kwam nooit bij de kern voor mijn gevoel. Nu voelt het anders. Ik voel me echt heel anders en heb super veel aan de oefeningen. Die doe ik steeds als ik weer af glij en dan kom ik snel weer uit die put waar ik soms weer in val.”

Het loslaten van liefde en een heel leven

Je weet nu wat je hebt, maar je weet niet wat er komt als je je liefde gaat loslaten. Dat roept veel onzekerheid op en onder die onzekerheid zit angst. Controle en duidelijkheid geven een veilig gevoel, veel mensen vinden dat prettig. Het kan dan ook erg helpen als je echt gelooft dat jouw leven beter wordt nadat je deze liefde hebt losgelaten. Ook als je niet weet of dat echt zo is.

Het valt natuurlijk niet mee als je met een partner samenwoont. Dan betekent naast het loslaten van liefde ook het loslaten van een heel leven met gezamenlijke vrienden, familie en hobby’s. Het is daarom gezond als je leven meerdere peilers van geluk kent. Zorg ervoor dat je een geluksgevoel haalt uit je eigen vrienden, collega’s, werk en bezigheden, dan stort niet je hele leven in als je je partner loslaat.

Hulp bij het loslaten van liefde

Wil jij je krachtig genoeg voelen om jouw (ex-)partner los te laten?
Als gediplomeerd coach, therapeute en ervaringsdeskundige help ik je om jouw angsten om te zetten in gezonder gedrag waarbij jouw gevoelens en behoeften eindelijk de aandacht en plek krijgen die ze verdienen.

Meer lezen of echt jouw problemen oplossen?
Lees meer hieronder.

E-book Liefdespijn

Digitaal boek

Van liefdespijn
naar liefdesgeluk

Coaching en Therapie 1 op 1 Liefdespijn

Therapie

Persoonlijke therapie en begeleiding op maat

Online programma stop liefdespijn

Online programma

Zelf werken aan 
heling en herstel

Zo wordt het loslaten van liefde wat makkelijker

loslaten liefde

Het loslaten van een (ex-)partner is voor veel mensen een pijnlijk en moeilijk proces. Ben jij nu aan het worstelen met het loslaten van liefde? Er zijn een aantal factoren die het moeilijker maken om je partner te vergeten. Ik geef je tips om weer in je kracht te komen en verder te gaan met je leven.

Review klant Debbie

Debbie (33): “Ik kon hem niet loslaten… Nu weet ik dat ik het ook alleen kan.”
Toen ik mijn vorige vriend, waar ik een knipperlicht relatie mee had, weer zag, was ik dan ook weer terug bij af… Ik wist nu dat ik relatieverslaafd was. Bij jou had ik eindelijk het gevoel dat er iemand was die mij en mijn probleem begreep. En die ook “diep” ging. En niet alleen met adviezen kwam, waar ik thuis dan weer tegen aan liep, maar je liet me ook de dingen voelen en doorleven zodat ik nu eindelijk voelde en begreep wat ik aan het doen was. In de loop van de therapie voelde ik me steeds beter en had eindelijk het gevoel dat het goed met me ging!!

De reden waarom je het moeilijk vindt om de liefde los te laten

Niemand vindt loslaten van liefde leuk. Maar als je in het verleden een of meerdere pijnlijke ervaringen hebt gehad met loslaten of in de steek bent gelaten, dan wil je die oude pijn het liefste vergeten en het nooit meer voelen. We zijn meestal geneigd om innerlijke pijn uit de weg te gaan, daarom hebben we allerlei mechanismes ontwikkeld om maar geen pijn te hoeven voelen. Dit zijn mechanismes als ontkennen, wegdrukken, verdraaien, verdringen, vermijden en ervoor vluchten.

Omdat deze mechanismes ervoor zorgen dat je werkelijke pijn niet wordt gevoeld en verwerkt, wordt je een vat vol emoties dat makkelijk kan exploderen als de pijn wordt geraakt. Om die reden is het dus belangrijk om oude pijn van verloren liefdes en partners goed te verwerken. En dat betekent dat je alle gevoelens toelaat die er zijn of waren totdat alle pijnprikkels uitgedoofd zijn.

Heb vertrouwen in jezelf

Als je weinig vertrouwen in jezelf hebt, vind je het moeilijk om jezelf ervan te overtuigen dat het weer goed met je komt. Dat er een einde komt aan de pijn van het verlies en het verdriet. En dat je je op een dag weer fijn voelt en er ruimte komt om weer een fijne nieuwe partner tegen zal komen.

Je wordt verteerd door angst en je bent bang dat je nooit meer iemand zal vinden met wie je zulke mooie momenten zult beleven. Je vindt het loslaten van je liefde moeilijk omdat je je niet kunt voorstellen dat er misschien wel ooit een nog beter passende partner voor je op je pad komt. Angst is een emotie die gevoeld mag worden. Maar laat angst nooit je handelen bepalen.

Het is belangrijk om in te zien en te voelen dat jij een waardevol persoon bent. En dat je veel waardevolle, goede en interessante eigenschappen hebt. Waardeer al die eigenschappen van jezelf en houd van jezelf zoals je bent.
Blijf uit de slachtofferrol, dat haalt je uit je kracht en helpt je niet om je goed en gelukkig te voelen.

Review Sylvia

Silvia (42): “Ik heb mijn ex los kunnen laten en kan mezelf nu snel uit de put kunnen halen.” Ik had al heel veel cursussen en therapie gedaan maar dat kwam nooit bij de kern voor mijn gevoel. Nu voelt het anders. Ik voel me echt heel anders en heb super veel aan de oefeningen. Die doe ik steeds als ik weer af glij en dan kom ik snel weer uit die put waar ik soms weer in val.”

Het loslaten van liefde en een heel leven

Je weet nu wat je hebt, maar je weet niet wat er komt als je je liefde gaat loslaten. Dat roept veel onzekerheid op en onder die onzekerheid zit angst. Controle en duidelijkheid geven een veilig gevoel, veel mensen vinden dat prettig. Het kan dan ook erg helpen als je echt gelooft dat jouw leven beter wordt nadat je deze liefde hebt losgelaten. Ook als je niet weet of dat echt zo is.

Het valt natuurlijk niet mee als je met een partner samenwoont. Dan betekent naast het loslaten van liefde ook het loslaten van een heel leven met gezamenlijke vrienden, familie en hobby’s. Het is daarom gezond als je leven meerdere peilers van geluk kent. Zorg ervoor dat je een geluksgevoel haalt uit je eigen vrienden, collega’s, werk en bezigheden, dan stort niet je hele leven in als je je partner loslaat.

Hulp bij het loslaten van liefde

Wil jij je krachtig genoeg voelen om jouw (ex-)partner los te laten?
Als gediplomeerd coach, therapeute en ervaringsdeskundige help ik je om jouw angsten om te zetten in gezonder gedrag waarbij jouw gevoelens en behoeften eindelijk de aandacht en plek krijgen die ze verdienen.

Meer lezen of echt jouw problemen oplossen? Lees meer hieronder.

E-book Liefdespijn

Digitaal boek

Van liefdespijn 
naar liefdesgeluk

Coaching en Therapie 1 op 1 Liefdespijn

Therapie

Persoonlijke therapie en begeleiding op maat

Online programma stop liefdespijn

Online programma

Zelf werken aan 
heling en herstel