10 tips bij het loslaten van een ongezonde partner of ex.

Loslaten-ongezonde-ex-

Het loslaten van een ongezonde partner of ex kan heel moeilijk en pijnlijk zijn. Juist door de ongezonde patronen die er spelen in de relatie is dat extra lastig. Ondanks dat je misschien met je hoofd weet dat het beter is zo, voelt het toch lastig om die ander los te laten. Er zijn verschillende redenen waarom het loslaten van een partner zo moeilijk is.

Wat kun je zoal tegen kunt komen bij het loslaten?

  • Obsessief bezig zijn met hem of haar. Bijvoorbeeld door zijn of haar sociale media in de gaten te houden of bij vrienden te informeren naar die ander.
  • Misschien hoop je toch op een mogelijke verzoening. En ben je allemaal plannetjes aan het uitdenken in je hoofd, hoe je hem of haar toch weer voor je terug kunt winnen. Terwijl je weet dat een relatie er om wat voor reden dan ook niet in zit.
  • Ondanks dat je afstand wil nemen laat je die persoon toch toe wanneer hij of zij toenadering zoekt of hulp nodig heeft.
  • In plaats van te accepteren dat de relatie voorbij is of geen stand kan houden ben je obsessief bezig met het analyseren van de relatie.
  • Het kan ook zijn dat je alleen nog maar de fijne dingen van de relatie ziet, terwijl er ook voldoende vervelende dingen waren. Maar je bent helemaal gefocust op de mooie en goede momenten. Waardoor loslaten onmogelijk voelt.

Het is altijd lastig wanneer een relatie over gaat, zelfs wanneer jij degene bent die besloten heeft om de relatie te beëindigen. Maar wanneer de relatie ongezond was, is dat nog moeilijker en ingewikkelder. Daarom een aantal tips op een rijtje die jou helpen jouw ex(partner) los te laten.
Daarom een aantal tips op een rijtje die jou helpen jouw ex(partner) los te laten.

Loslaten-ongezonde-ex-


Houd een realistische kijk op de situatie.

Als een relatie is opgehouden en je eigenlijk niets liever wil dan terug gaan naar je ex, kan het lastig zijn de relatie realistisch te bekijken. Het is goed mogelijk dat je de relatie verheerlijkt en enkel nog aan de fijne dingen en momenten samen denkt.

Wanneer je niet meer in een vervelende situatie zit kan het gebeuren dat je het bagatelliseert of zelfs helemaal vergeet. Juist dan is het belangrijk je te realiseren dat de relatie niet alleen maar mooi en fijn was. Vind je het lastig om jezelf te herinneren aan de minder leuke kanten van de relatie? Dan kan het helpen om op te schrijven waarom het beter is dat jullie geen relatie meer hebben. Op zwakke momenten kun je dat erbij pakken en herinner je jezelf eraan waarom het beter is los van elkaar verder te gaan. 

Beperk contact met je ex.

Wanneer je in contact blijft met je ex, kan de liefde weer aanwakkeren en kun je het risico lopen toch weer in het romantische contact te stappen. Het is beter dit niet te doen en alle contact te verbreken. Dat maakt dat loslaten sneller gaat. Dat ene berichtje lijkt onschuldig, maar het herinnert je toch weer aan hoe het ooit was. Op het moment dat je iemand wil loslaten en dit duidelijk nog niet gelukt is, is het verstandig het contact te beperken. Het liefst zou je het volledig verbreken, in elk geval tot je over de breuk heen bent.

Stel dus duidelijke grenzen voor jezelf en communiceer deze ook met jouw (ex)partner. Door constant aan iemand te herinnert te worden, maak je het jezelf onnodig lastig om iemand te vergeten.

Wanneer contact stoppen niet kan omdat je bijvoorbeeld samen kinderen hebt, richt het contact dan zo in dat je zo min mogelijk contact hebt, of houd het zakelijk. Dit doe je om jezelf zo veel mogelijk te beschermen.

Ontvolg op sociale media.

Wanneer je duidelijk hebt gemaakt aan je (ex)partner dat je weinig tot geen contact meer wil, is het verstandig hem of haar ook te blokkeren op sociale media. Op die manier kun je niet onverwachts geconfronteerd worden met een post van hem of haar. Stel je de volgende situatie voor. Je hebt net een fijne week gehad op werk en je kijkt uit naar een gezellig weekend. Op vrijdag avond check je nog even je sociale media en dan is daar ineens een post van je (ex)partner. Het raakt je en je krijgt het vervolgens het hele weekend niet uit je hoofd. Een weekend dat zo leuk had kunnen zijn, wordt nu onnodig beïnvloed.

Haal spullen weg.

Het beperken van het contact is dus vooral bedoelt om niet te vaak aan deze persoon te worden herinnerd. Je kunt natuurlijk ook op hele andere manieren aan hem of haar herinnerd worden. Heb je bijvoorbeeld nog steeds dat ene sieraad om dat je hebt gekregen. Of heb je thuis nog steeds die ene vakantiefoto ingelijst op de kast staan? Denk ook vooral aan de foto’s van jullie samen op je telefoon. Ook dit zijn dingen die je blijven herinneren aan iemand. Om echt helemaal los te komen van die persoon hoef je dit zeker niet weg te gooien. Het kan wel verstandig zijn ze even aan de kant te doen. Totdat jij het gevoel hebt los te zijn gekomen. Natuurlijk kan het ook goed werken juist wel de spullen/foto’s die je van je (ex)partner hebt gekregen weg te doen, als een afsluitend ritueel van jullie tijd samen.

Focus je op jezelf.

Na een tijdje samen geweest te zijn met iemand kan het soms gek voelen er “alleen voor te staan”. Maar het is ook een mooie kans te (her)ontdekken, wie jij bent en waar jij gelukkig van wordt in het leven. In een ongezonde relatie ben je vaak jezelf verloren. Het is belangrijk jezelf weer terug te vinden. Pak je oude hobby’s weer op, of probeer nieuwe hobby’s te ontdekken. Er is nog zoveel meer dan alleen het leven dat je had met je ex. Door je te focussen op jezelf en jouw eigen geluk zal je merken dat je die ander niet nodig hebt om een leuke tijd te beleven. Betrek ook vooral vrienden en familie hierin. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Hulp van jouw omgeving.

Als je het lastig vindt om geen contact meer op te nemen met je ex, of in het weekend in plaats van iets leuks te gaan doen over hem nadenkt, vraag dan hulp van je omgeving. Misschien staat in eerste instantie je hoofd niet naar leuke dingen doen met vrienden. Toch is het belangrijk afleiding te krijgen van jouw (ex)partner. In het begin zal je het nog lastig vinden niet te veel aan je (ex)partner te denken. Daarom is het extra belangrijk dingen te ondernemen die je gedachten hiervan afleiden. Mogelijk helpt het schrijven van een afscheidsbrief aan je ex (die je niet verstuurt). Daarin schrijf je alles wat je denkt en neem je echt afscheid van hem of haar.

Zoek professionele hulp.

Lukt het jou maar niet om op een gezonde manier afscheid te nemen van je (ex)partner, dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Wanneer de reactie op een verbroken relatie buiten proportioneel is, dan kan er sprake zijn van trauma uit het verleden. Oude pijn wordt aangeraakt waardoor de breuk dubbel zoveel pijn doet. Je voelt niet alleen de pijn nu, maar ook oude pijn komt boven. Wanneer je zelf in deze situatie zit, is het lastig in te schatten of er sprake is van een buiten proportionele reactie. Dan kan verstandig zijn eens met een professional te gaan praten. Die kan jou helpen bij het identificeren van de oorzaak van de pijn en begeleiden bij het oplossen van de liefdespijn. De mogelijkheden van therapie vind je onder het kopje therapie in het menu.

Wees duidelijk.

Je hebt besloten dat het nu echt tijd is om jouw (ex)partner achter je te laten. Zorg er dan voor dat voor iedereen duidelijk is waar jouw grenzen liggen. Mag jouw (ex)partner nog wel contact opnemen óf wil je de aankomende tijd helemaal geen contact. In beide gevallen is het goed dit duidelijk te communiceren. Duidelijkheid naar de ander, maar ook naar jezelf. Wat laat je wél en wat laat je niét toe? Die duidelijkheid zorgt voor rust.

Mogen vriendin en familie nog over de ander praten tegen jou of heb je dat liever niet? Wees er duidelijk over zodat je niet in vervelende situaties belandt.

Erken jouw eigen aandeel.

Wanneer je uit een ongezonde relatie komt, is het goed en nodig te onderzoeken wat maakt dat je daarin terecht gekomen bent. Wat de achterliggende oorzaken daarvan zijn. En wat je kunt leren over jezelf. Waardoor het zich niet meer herhaalt in de toekomst. Want als je eenmaal in een ongezonde relatie hebt gezeten is de kans groot dat het in de toekomst nog eens zal gebeuren. Pas als je de oorzaken oplost en heling vindt, zal je een gezondere partner aan kunnen trekken in de toekomst.

Werk aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Tot slot is het belangrijk om aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde te werken. Als je het gevoel hebt dat je zonder de ander niks waard bent, is het lastig om verder te gaan met je leven. Er zijn veel verschillende manieren om zelfvertrouwen op te bouwen. En te werken aan je eigenwaarde. Door te gaan voelen wat jij waard bent, zal je betere keuzes kunnen maken. Als je voelt dat jij veel waard bent en wat te bieden hebt, neemt de kans toe dat je iemand kiest die jou ook op de juiste waarde schat. En jou emotioneel kan bieden wat je nodig hebt. Want dit is mogelijk. Ook voor jou. Het werkt als je eraan werkt!

Meer lezen of echt jouw problemen oplossen?
Lees meer hieronder.

E-book Liefdespijn

Digitaal boek

Van liefdespijn
naar liefdesgeluk

Coaching en Therapie 1 op 1 Liefdespijn

Therapie

Persoonlijke therapie en begeleiding op maat

Online programma stop liefdespijn

Online programma's

Zelf werken aan 
heling en herstel