Hoe trauma ’s uit je jeugd tot uiting kunnen komen in je relatie

Hoe trauma ’s uit je jeugd tot uiting kunnen komen in je relatie

Trauma’s uit het verleden kunnen een diepgaande invloed hebben op onze relaties, met name als het gaat om intieme liefdesrelaties. Het is niet altijd eenvoudig om te erkennen dat je last hebt van trauma’s uit je jeugd, maar het is een belangrijke stap naar heling en groei.

In dit blog beschrijf ik hoe trauma ’s uit je jeugd en kindertijd of trauma ’s later opgedaan in je leven, tot uiting kunnen komen in je relatie.


Herbeleving van het verleden

Een teken dat je last hebt van jeugdtrauma’s in je relatie is wanneer je regelmatig intense herinneringen of flashbacks hebt aan traumatische gebeurtenissen uit je jeugd. Dat kan komen door iets specifieks wat er gebeurd of gezegd wordt. Deze herbelevingen kunnen je overweldigen en je emotioneel uit balans brengen.


Vermijding van emotionele nabijheid en intimiteit

Als je merkt dat je het moeilijk vindt om je emotioneel open te stellen voor je partner. Of als die nabijheid zoekt, jij op slot gaat of dicht slaat, dan kan dat een teken zijn van trauma.

Ook een stap in de relatie naar meer verbinding en intimiteit die angst oplevert en de behoefte de ander op afstand te plaatsen, laat zien, dat er mogelijk sprake is van (hechtings)trauma.

Wanneer je die angst voelt creëer je afstand om op die manier de angst niet aan te hoeven gaan. Deze angst wordt ook wel bindingsangst genoemd. Dit kan wijzen op onverwerkte jeugdtrauma’s.


Extreme afhankelijkheid

Ook het vastklampen en snel een sterke afhankelijkheid voelen van je partner kan duiden op jeugdtrauma en onverwerkte gevoelens en gebeurtenissen uit het verleden. Je voelt je dan heel snel verbonden met iemand en neemt niet eerst de tijd die persoon echt goed te leren kennen.

Je klampt je meteen vast aan die persoon.
Gaat die persoon claimen en bezitten.
Er kan een sterke angst ontstaan om verlaten te worden ontstaan.


Hyperarousal en hypervigilantie

Trauma kan leiden tot een verhoogde alertheid en angstniveaus. Je bent mogelijk voortdurend op je hoede, ervaart een verhoogde prikkelbaarheid en hebt moeite om te ontspannen in je relatie. Deze constante staat van alertheid kan leiden tot spanning en conflicten in de relatie.


Problemen met vertrouwen

Trauma kan het vertrouwen in anderen aantasten. Als je moeite hebt om je partner te vertrouwen, voortdurend op zoek bent naar bewijs van bedrog of verraad, of een constante angst hebt om gekwetst te worden, kan dit wijzen op onverwerkte trauma’s uit het verleden.

Stel ruzie - Liefdespijn


Emotionele ontregeling

Onverwerkte trauma’s kunnen ervoor zorgen dat je moeite hebt om je emoties te reguleren. Je kunt overweldigd raken door intense emoties zoals angst, woede of verdriet, en dit kan zich uiten in frequente stemmingswisselingen, emotionele uitbarstingen en snel getriggerd worden door je partner in je relatie.


Zelfdestructief gedrag

Mensen die last hebben van jeugdtrauma’s kunnen de neiging hebben tot zelfdestructief gedrag, zoals verslavingen, eetstoornissen of zelfbeschadiging. Dit gedrag kan de relatie onder druk zetten en het moeilijk maken om een gezonde en stabiele band op te bouwen.


Verkeerde partnerkeuze

Wanneer je je steeds voelt aangetrokken tot bijvoorbeeld narcistische, dominante en emotioneel onbeschikbare partners is bijna altijd jeugdtrauma de oorzaak daarvan. Meestal is er dan sprake van hechtingsproblemen bij de ouders. En wat een van de ouders of allebei ook emotioneel onbeschikbaar. Je herhaalt dan onbewust wat je vroeger mee maakte. En je blijft het trauma herhalen.


Overmatige controle of onderwerping

Trauma kan ervoor zorgen dat je vasthoudt aan controlemechanismen als een manier om jezelf te beschermen. Dit kan zich uiten in de behoefte om alles onder controle te houden in je relatie of in het tegenovergestelde, waarbij je jezelf volledig onderwerpt aan de behoeften en wensen van je partner.


Deze tekenen en symptomen zijn geen definitief bewijs van onverwerkte jeugdtrauma’s, maar ze kunnen wel indicatoren zijn dat er dieperliggende onverwerkte emotionele pijn aanwezig is.

Als je jezelf herkent in deze beschrijvingen, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken, zoals bijvoorbeeld therapie om je te ondersteunen bij het verwerken van je trauma’s en het opbouwen van gezonde relaties.

Onthoud dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is om je te begeleiden op je pad naar heling en welzijn.

In onze praktijk kunnen wij je helpen door middel van een online programma, dit is een therapeutisch doe-het-zelf-programma waarbij je stap voor stap heling bereikt.

En je kunt exclusieve, persoonlijke 1 op 1 therapie krijgen. Daarbij gaan we samen werken aan heling en herstel en het oplossen van jouw problemen en patronen.

Meer lezen of echt jouw problemen oplossen?
Lees meer hieronder.

E-book Liefdespijn

Digitaal boek

Van liefdespijn
naar liefdesgeluk

Coaching en Therapie 1 op 1 Liefdespijn

Therapie

Persoonlijke therapie en begeleiding op maat

Online programma stop liefdespijn

Online programma's

Zelf werken aan 
heling en herstel