Angst voor afwijzing, hoe kom je er vanaf?

Angst voor afwijzing - verlatingsangst

Niemand vindt het fijn om afgewezen te worden. Uiteindelijk zoekt ieder mens naar acceptatie en liefde en willen we het liefst iedere vorm van afwijzing vermijden. Maar wat moet je doen als angst voor afwijzing ervoor zorgt dat je je eigen grenzen uit het oog verliest en je je steeds ongelukkiger gaat voelen? En je jezelf steeds meer verliest omdat je bang bent voor afwijzing en afkeuring?

Review Ditty

Ditty (32): “Ik zette mezelf opzij in relaties en dacht dat er iets mis was met me.
Er gaat een hele wereld voor me open nu ik het 1 op 1 coachingstraject volg.”

Zo kan angst voor afwijzing eruit zien

Wat vindt de ander van mij? Zei ik dat wel goed? Vond hij of zij me niet raar?
Was ik niet te aanwezig of te afwezig? Had ik dat anders moeten zeggen?
Vindt mijn partner mij wel leuk, interessant en mooi genoeg?

Wanneer je je onzeker voelt over jezelf ben je vaak bang om afgewezen te worden door een ander.
Om niet goed genoeg te zijn. Je eigenwaarde is laag.

Niet goed genoeg in je relatie, niet goed genoeg op je werk, niet goed genoeg naar je familie en vrienden. Het zorgt voor continue twijfel en onzekerheid in jezelf.
Hierdoor ga je steeds meer en harder je best doen om aan de lat van de ander te voldoen. In sommige gevallen kan dat zo opbouwen dat stress en een burn-out op de loer liggen.

Met name in een relatie kan de angst om afgewezen te worden heel groot zijn. En een grotere rol gaan spelen dan gezond en fijn is. Je bent dan bang dat je niet leuk, mooi of intelligent genoeg bent voor je partner of je bent bang dat je partner vreemdgaat omdat je vindt dat je niet genoeg te bieden hebt. Die diepe onzekerheid over jezelf en angst dat je niet goed genoeg bent, kan uiteindelijk toxisch worden.

Herken je deze symptomen?

Angst om afgewezen te worden uit zich in deze specifieke gevoelens en gedrag:

• Je hebt een grote behoefte aan bevestiging en goedkeuring van anderen;
• Je voelt je vaak onzeker over jezelf en je relatie. Je vindt jezelf niet goed genoeg;
• Als je niet snel genoeg een antwoord op een berichtje krijgt, word je onzeker en bang. Je denkt dat er iets aan de hand is of dat degene niets meer met je te maken wil hebben. Je kunt moeilijk een andere realiteit zien;
• Je twijfelt vaak over jezelf en vergelijkt jezelf veel met anderen;
• Het liefste wil je continu aandacht van de ander;
• Je wilt vaak en veel met de ander samen zijn;
• Je hebt een gevoel van gemis als de ander niet bij je is;
• Je vindt het niet fijn om alleen te zijn;
• Je vindt het moeilijk om je partner ruimte voor zichzelf te geven;
• Je vindt het pijnlijk als de ander weggaat en tijd voor zichzelf vraagt of neemt;

Herken jij jezelf in een aantal van deze stellingen? Dan heb je angst voor afwijzing.
Mogelijk heb je last van codependentie. Codependentie is aanpassings- en pleasegedrag omdat je niet afgewezen wil worden.

Review vrouw online training

Anne (29): “Ik heb geleerd hoe je dat doet ‘van jezelf houden’. Nu kan ik het gewonde, deel in mezelf troosten en liefde geven. En ik merk dat ik daardoor veel onafhankelijker ben geworden van mijn partner.
Dat vind ik heel erg fijn!”

De oorzaken van angst voor afwijzing

De angst om afgewezen te worden kan verschillende onderliggende oorzaken hebben. In veel gevallen is deze angst door een verstoorde hechting ontstaan omdat je als kind te weinig emotionele steun, waardering, goedkeuring en bevestiging van je ouders kreeg. Of je hebt pijnlijke gebeurtenissen meegemaakt omdat je bijvoorbeeld bent gepest, buitengesloten of afgekeurd.

Door dergelijke oorzaken reageert je onbewuste brein met angst, onzekerheid, aanpassing en paniek als dit door iemand of een situatie wordt getriggerd.

Zo kun je deze angst het beste aanpakken

Angst voor afwijzing komt in allerlei situaties naar voren. Maar met name in liefdesrelaties komt het meestal het sterkste naar boven. Maar ook op je werk kan het leiden tot stress, overspannenheid en burn-out.

Om van je onzekerheden af te komen is het belangrijk bewust te worden van die patronen en er aan te werken. Dat is niet eenvoudig, want meestal heb je die gewoonten al sinds je kindertijd en heb je veel blinde vlekken. Hierdoor is het moeilijk om zelf de patronen te doorzien en te doorbreken. Maar het begint bij het bewust worden. Wanneer je er bewust van wordt kun je verdere stappen zetten om aan jezelf te werken en te werken aan je zelfverzekerder voelen, je eigenwaarde meer voeden en voelen. En werken aan het gevoel dat je goed bent zoals je bent. Te leren dat afwijzing niets zegt over jou. En je hierdoor niet intens geraakt of uit het veld geslagen hoeft te worden.

Ik ontwikkelde een Online Programma “Stop Liefdespijn en Codependentie” waarmee je kunt werken aan het versterken van jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde zodat afwijzing je niet meer zo triggert. Je krijgt in dit programma concrete oefeningen en opdrachten waarmee je dat kunt bereiken. En de angst voor afwijzing minder wordt over helemaal verdwijnt omdat je veel meer verbinding voelt met jezelf en het minder belangrijk vindt wat anderen vinden of denken.

Wil je liever 1 op 1 met iemand werken aan jouw problemen, angsten en patronen en stappen zetten naar fijnere gevoelens en gedachtes? Dan is persoonlijke coaching en therapie een mogelijkheid. Via onderstaande buttons lees je meer details over over de hulp die jij kunt krijgen.

Meer lezen of echt jouw problemen oplossen?
Lees meer hieronder.

E-book Liefdespijn

Digitaal boek

Van liefdespijn
naar liefdesgeluk

Coaching en Therapie 1 op 1 Liefdespijn

Therapie

Persoonlijke therapie en begeleiding op maat

Online programma stop liefdespijn

Online programma's

Zelf werken aan 
heling en herstel