Aangetrokken tot onbeschikbare partners
Wanneer je een “hechtingshandicap” hebt voel je je vaak aantrokken tot een onbeschikbare partner. Wat is een emotionele partner? En hoe herken je die?
Een onbeschikbare partners is iemand die emotioneel niet echt bereikbaar is en die jou niet kan bieden wat je nodig hebt. Ook al lijkt dat in het begin van de relatie juist wel zo te zijn. Die onbeschikbaarheid kan veel leed, verdriet, onzekerheid en liefdespijn veroorzaken.
Vormen van onbeschikbaarheid
Er bestaan vele vormen van onbeschikbaarheid.
Om ze beter te herkennen beschrijf ik 10 veel voorkomende vormen. Ik beschrijf ze voor vrouwen maar uiteraard is het ook toepasbaar voor mannen. En combinaties van de verschillende vormen, zijn ook heel goed mogelijk.
1 – Nog niet klaar voor een relatie
Jij bent klaar om een duurzame, stabiele relatie aan te gaan en wil er graag voor gaan, maar hij niet…
Hij komt bijvoorbeeld net uit een lange relatie en wil eerst tijd hebben voor zichzelf of open blijven staan voor andere contacten. Om zijn nieuwe leven weer vorm te geven of om problemen die er zijn op te lossen. Hij geeft daar duidelijke signalen over zoals “ik ben nog niet toe aan een relatie” of “ik kan je niet bieden wat jij zoekt” of “jij verdient iemand die helemaal voor je gaat”. Hij wil wel, maar kan (nog) niet die commitment geven die jij fijn vindt of nodig hebt.
2 – Kan geen commitment aan gaan (bindingsangst)
De man met bindingsangst heeft vooral moeite met commitment.
Wanneer je een relatie of iets wat daar op lijkt met hem hebt, noemt hij het heel lang geen “relatie”. En zegt dingen als “we hebben het toch leuk samen, wat wij hebben hoeft toch niet in een hokje te passen…” of “samenwonen kan toch altijd nog, laten we genieten van de vrijheid die we nog hebben.”
Hij vlucht weg of trekt zich terug en krijgt het benauwd zodra het te serieus wordt of de volgende stap naar commitment zich aan dient.
3 – Kan niet met emoties om gaan
Het type wat niet overweg kan met emoties en gevoelens zal uitspraken doen als “jij bent te gevoelig” of “wat ben jij moeilijk” simpelweg omdat hij niet om kan gaan met emoties en gevoelens. Als hooggevoelige vrouw ben je vaak heel gevoelig voor deze uitspraken en ga je je misschien een “aanstelstelster” voelen of schuldig over jouw eigen heftige gevoelens. Maar er is niets mis met die gevoelens! Heet ze allemaal welkom… alleen hij kan er niet mee omgaan en legt dat probleem bij nou neer.
4 – Gebonden
Getrouwd, in een relatie, samenwonend, niet beschikbaar!
Vaak is dat prima voor een bepaalde tijd, maar na een langere tijd gaat dit knagen… En ga je twijfelen of je hier wel mee door moet gaan…
Vallen op gebonden mannen, komt vooral voor bij vrouwen met bindingsangst. (Meestal weten ze dit zelf niet overigens!). Een gebonden partner is op veilige afstand. Als hij gebonden is, hoef jij de beklemming van werkelijke nabijheid en commitment niet aan te gaan en te voelen…
Ik heb vaker meegemaakt dat op het moment dat hij echt beschikbaar werd, de vrouw zich terug trok en de relatie niet meer zag zitten.
5- Stoornissen + verslaving > Autistisch – Narcistisch – Dominant – Verslaafd
Wat ik ook veel zie dat mannen met een persoonlijkheidsstoornis en verslaving heel interessant zijn voor vrouwen met een hechtingshandicap en codependentie. Stoornissen als autisme, narcisme, extreme dominantie en verslavingen maken de helper wakker in ons. En we zorgen dat het allemaal goed komt met hem. Dit is vaak een rol die we hebben gekend in het gezin waar we uit kwamen en die voelt vertrouwd, waardoor we die herhalen.
6 – Relatie geen prioriteit
De man die 100 bezigheden, verantwoordelijkheden en hobby ’s heeft maar die jou niet op zijn prioriteitenlijstje heeft staan. Ja, misschien ergens onderaan. De relatie heeft bij hem geen prioriteit. Niet zoveel prioriteit als jij nodig hebt.
7 – Emotioneel of financieel niet op eigen benen
Mannen die meteen in een nieuwe relatie stappen en geen tijd nemen om zich los te maken van iemand zijn vaak mannen die emotioneel niet op eigen benen staan.
Of ze kunnen financieel niet voor zichzelf zorgen en worden financieel afhankelijk van jou.
8 – De spanningzoeker
Ken je ze, de mannen die het leven en een relatie altijd spannend willen houden?
Er mag niets voorspelbaar en ze willen voortdurend verrassen en verrast worden.
Ze hebben een bucketlist die nog afgewerkt moet worden en ze zijn wars van “burgerlijkheid” en “rust”. Het leven moet iedere dag een feest zijn voor hen en zodra het voorspelbaar of saai wordt in hun ogen, zijn ze weg. Op naar het volgend avontuur… Meestal hebben ze het naar een paar jaar relatie weer gezien en willen ze weer spanning.
9 – Seksueel pervers / gefrustreerd
Dit type kom je veel tegen op datingsites en apps.
Ze zijn erg gericht op seksueel getinte communicatie en seksueel contact en zullen snel vragen stellen als bijvoorbeeld “wat heb je aan” of “wat voor lingerie draag je” enz.
Het contact in het begin is niet gericht op het opbouwen van een band en een gezellig contact op emotioneel level, maar op maar op een seksueel level.
Dat is voor hen de manier waarop ze hun “gevoelens” kunnen uiten en kunnen communiceren met een vrouw. Dit is doorgaans niet een goed begin voor een stabiele, duurzame relatie die gebaseerd is op overeenkomsten in interesses, waarden en normen en emotionele binding.
10 – Niet verliefd op jou
Jij bent verliefd op iemand die jouw liefde niet kan beantwoorden. Niet op de manier waarop jij het graag zou willen.
Dit komt regelmatig voor bij one-night stands en bij friend with benefids.
De een wordt verliefd, de ander niet.
Met deze type mannen, of een combinatie ervan, is het lastig een gezonde, stabiele verbinding en relatie op te bouwen.
Wat kun doen als de ander onbeschikbaar is?
Zorg ervoor dat jij niet de enige bent die investeert en schat in hoe groot de kans is dat het echt een serieuze, duurzame relatie wordt. Woorden, beloftes en hoop zijn geen goede basis om een duurzame relatie op te bouwen…
Vraag je af of hoe groot de kans is dat jij gaat krijgen waar jij naar verlangt….
En hoe lang je bereid bent in een situatie/relatie te blijven die niet 100% bevredigend is voor jou….
Je kunt de ander niet veranderen (ook al hopen we dat wel!)
Je kunt wel de manier hoe JIJ ermee om gaat en in staat veranderen.
Daar heb je wel invloed op. En dat kan een wereld van verschil maken voor de dynamiek tussen jou en de ander.
Meer lezen of echt jouw problemen oplossen?
Lees meer hieronder.
Digitaal boek
Van liefdespijn
naar liefdesgeluk
Therapie
Persoonlijke therapie en begeleiding op maat
Online programma's
Zelf werken aan
heling en herstel