8 gevolgen van lage eigenwaarde in relaties

Gevolgen van lage eigenwaarde in relaties

Een gezond gevoel van eigenwaarde en zelfliefde vormen de basis voor het aangaan van bevredigende en evenwichtige relaties. Helaas kan een laag zelfbeeld een destructieve invloed hebben op onze relaties, zowel met onszelf als met anderen.

In dit blog beschrijf ik de gevolgen die weinig eigenwaarde heeft voor een relatie en hoe dit zich kan manifesteren.


1. Ongezonde afhankelijkheid

Mensen met een laag zelfbeeld kunnen een neiging hebben om zich extreem afhankelijk op te stellen in hun relaties. Ze zoeken voortdurend goedkeuring en bevestiging van hun partner, en hun gevoel van eigenwaarde hangt volledig af van de reacties en de mening van de ander. Dit creëert een onevenwichtige en ingewikkelde dynamiek en kan leiden tot verstikking en frustratie bij de partner.


2. Onderwaardering eigen behoeften

Wanneer iemand weinig eigenwaarde heeft, heeft hij de neiging om zijn eigen behoeften en verlangens te bagatelliseren of zelfs te negeren. Ze zijn bang om egoïstisch over te komen of afgewezen te worden. Dit leidt tot een gebrek aan assertiviteit en een patroon van zichzelf wegcijferen om de relatie in stand te houden.


3. Acceptatie van slecht gedrag

Een laag zelfbeeld kan ervoor zorgen dat mensen zichzelf onderwaarderen en accepteren dat ze slecht gedrag van hun partner tolereren. Ze geloven misschien dat ze niet beter verdienen en blijven vasthouden aan een relatie die hen emotioneel of fysiek schaadt. Ze zijn bang om alleen te zijn en hebben weinig vertrouwen in hun vermogen om iets beters te vinden.


4. Jaloezie en onzekerheid

Weinig eigenwaarde kan leiden tot sterke gevoelens van jaloezie en onzekerheid in een relatie. Mensen met een laag zelfbeeld kunnen voortdurend twijfelen aan de liefde en trouw van hun partner, ook al is er geen concrete reden voor. Ze hebben de neiging zichzelf te vergelijken met anderen en hebben constant bevestiging nodig om hun eigenwaarde te voeden.


5. Emotionele afhankelijkheid

Een laag zelfbeeld kan leiden tot een sterke emotionele afhankelijkheid van de partner. Mensen met weinig eigenwaarde kunnen hun partner zien als de enige bron van geluk en stabiliteit in hun leven. Ze hebben moeite om zelfstandig te functioneren en voelen zich verloren en angstig zonder de aanwezigheid van hun partner.


6. Ongezonde grenzen

Weinig eigenwaarde kan ervoor zorgen dat mensen moeite hebben met het stellen van gezonde grenzen in een relatie. Ze hebben de neiging om zichzelf op te offeren en over hun persoonlijke grenzen heen te gaan om de ander te behagen. Dit leidt tot een onbalans in de relatie en kan resulteren in uitbuiting en misbruik.


7. Angst voor verlating

Een laag zelfbeeld kan een diepgewortelde angst voor verlating veroorzaken. Mensen met weinig eigenwaarde zijn vaak bang dat hun partner hen zal verlaten zodra ze hun ware zelf zullen zien.
Ze doen er alles aan om de relatie te behouden zelfs als dit betekent dat ze hun eigen behoeften negeren of zichzelf wegcijferen.

Zelfafwijzing vrouw - gevolgen van lage eigenwaarde in relaties


8. Zelfafwijzing

Zelfafwijzing en zelfsabotage komen ook veel voor bij mensen met weinig eigenwaarde. Ze vinden zichzelf niet goed genoeg en denken dat anderen hen ook niet goed genoeg vinden. Daarmee saboteren ze zichzelf om gezonde en vervullende relaties op te bouwen.

Eigenwaarde en relaties: doorbreek destructieve patronen

Het hebben van weinig eigenwaarde heeft een diepgaande invloed op onze relaties. Het kan leiden tot afhankelijkheid, onderwaardering van eigen behoeften, acceptatie van slecht gedrag, jaloezie, emotionele afhankelijkheid, ongezonde grenzen en angst voor verlating.

Het is essentieel om te werken aan het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde om deze destructieve patronen te doorbreken.

Dit kan ondersteuning vereisen van een goede, deskundige therapeut die gespecialiseerd is in deze thematiek. En die kan helpen bij het verkennen van de oorzaken en gevolgen van een laag zelfbeeld en het bevorderen van zelfliefde en zelfacceptatie.

Het is nooit te laat om te investeren in onze eigenwaarde en de kwaliteit van onze relaties te verbeteren.

In onze praktijk kunnen wij je helpen door middel van een online programma, dit is een therapeutisch doe-het-zelf-programma waarbij je stap voor stap heling bereikt.

En je kunt exclusieve, persoonlijke 1 op 1 therapie krijgen. Daarbij gaan we samen werken aan heling en herstel en het oplossen van jouw problemen en patronen.

Meer lezen of echt jouw problemen oplossen?
Lees meer hieronder.

E-book Liefdespijn

Digitaal boek

Van liefdespijn
naar liefdesgeluk

Coaching en Therapie 1 op 1 Liefdespijn

Therapie

Persoonlijke therapie en begeleiding op maat

Online programma stop liefdespijn

Online programma

Zelf werken aan 
heling en herstel