15 Symptomen van verlatingsangst

Wanneer je last hebt van verlatingsangst is dat erg vervelend, pijnlijk en het heeft vaak veel impact op jezelf en de relatie.
Als je last hebt van verlatingsangst heeft dat vaak te maken met het feit dat jij vroeger, als kind, niet voldoende aandacht en erkenning hebt gekregen van je ouders.
Je hebt dus geleerd dat je iets moet doen om die aandacht en erkenning te krijgen.
Dat patroon zet je onbewust voort als volwassene.
Daardoor zoek je veel bevestiging buiten jezelf en voel je je snel afgewezen als je partner niet de aandacht en nabijheid geeft waar jij naar verlangt.
Vaak voel je je wel aangetrokken tot partners die je niet de aandacht en liefde kunnen geven waar je naar verlangt. Als dat zo is, ga je steeds meer innerlijke pijn en strijd ervaren en de relatie wordt zwaar en moeilijk in plaats van fijn.
15 Symptomen van verlatingsangst;
1. Als je iemand hebt ontmoet ben je constant met hem/haar bezig.
2. Steeds bevestiging nodig hebben van anderen en daar erg op gericht zijn.
3. Je ongelukkig en afgewezen voelen als je geen bevestiging krijgt.
4. Snel verliefd worden maar potentiële partners nemen altijd na een tijdje afstand.
5. Alleen zijn (zonder partner) vind je niet fijn.
6. Je vindt het moeilijk je partner ruimte te geven om zijn/haar eigen dingen te doen.
7. Het voelt pijnlijk als de ander (tijdelijk) weggaat.
8. Het liefst wil je alles wat je partner doet controleren (wat je partner doet, met wie, hoe lang enz.)
9. Wanneer iemand niet reageert op je belletje of smsje, denk je dat diegene niks meer met je te maken wil hebben of niet meer leuk vindt.
10. Je voelt je erg onzeker over jezelf en of je wel leuk, aantrekkelijk en lief genoeg bent voor die ander.
11. Continu heb je bevestiging nodig dat de ander je nog wil en je o.k. vindt.
12. Je wilt heel vaak en veel samen zijn.
13. Heel erg gericht zijn op de goedkeuring van je partner en alles doen zodat je die krijgt. Bijvoorbeeld extreem gaan sporten en er goed uit zien zodat je partner jou maar aantrekkelijk genoeg vindt.
14. Er ontstaat een patroon van aantrekken en afstoten in de relatie.
15. Je ervaart fysieke spanning die gepaard kunnen gaan met veel piekeren, hoofdpijn, buikpijn of andere fysieke uitingsvormen.
Verlatingsangst is een ernstige aandoening
Zelf uit de patronen stappen van verlatingsangst is vaak moeilijk. Het is een ernstige aandoening en het is daarom aan te raden hulp te zoeken bij iemand die expert is op dit gebied en die verstand heeft van deze aandoening en ervaring heeft met de behandeling van verlatingsangst.
Erna Snellen, Counseller bij Praktijk Liefdespijn heeft speciaal een stappenprogramma ontwikkelt waarbij je stap voor stap uit je verlatingsangst begeleid wordt.
Hierdoor leer je omgaan met je eigen angsten en pijnlijke gevoelens, bouw je eigenwaarde en zelfvertrouwen op waardoor je je sterker gaat voelen en de verlatingsangst minder wordt.