10 symptomen van traumabinding
Zo herken je traumabinding en dit kun je er aan doen
Wat is traumabinding
Traumabinding is een complexe en toxische manier van verbonden zijn met je partner. Het komt voor in relaties waar sprake is van manipulatie en emotionele instabiliteit, zoals bijvoorbeeld elkaar aantrekken en weer afstoten. Dichtbij halen en weer afstand nemen. En waar angsten getriggerd worden zoals verlatingsangst en bindingsangst, jaloezie, onzekerheid en pijn uit het verleden.
Het is belangrijk om de symptomen en signalen van traumabinding te herkennen en stappen te zetten voor om eigen welzijn, geluk en veiligheid te waarborgen.
Zo herken je traumabinding, 10 symptomen van traumabinding
1. Highs en Lows
De relatie kenmerkt zich door een patroon van hele intense mooie en fijne momenten. Waarin je extreme liefde ervaart. En een gevoel van verzoening en het goed maken met elkaar. Waarin je dan ervaart dat hij of zij echt de ware is en het nu echt voor altijd goed zal gaan tussen jullie.
Die momenten worden afgewisseld met momenten van intense ruzies waarbij jullie elkaar fysiek, emotioneel, of psychologisch geweld aan doen.
Dit wisselende gedrag houdt je in de relatie. En de verzoeningsperiodes geven steeds weer hoop en het gevoel dat het goed komt tussen jullie. En zorgt ervoor dat er sprake is van verslavingsgedrag of relatieverslaving.
2. Intense emotionele band en gevoel van verbondenheid
Ondanks de slechte periodes het gedrag van je partner wat niet goed voelt, voel je een enorm sterke emotionele band. En een sterk gevoel van verbondenheid met hem of haar. Je hebt het gevoel dat je zonder hem of haar niet kunt leven of gelukkig kunt zijn, ondanks de pijn, het verdriet en de onrust die hij of zij veroorzaakt.
Die verbondenheid is zo sterk dat het alle andere gevoelens overstijgt en ervoor zorgt dat je niet los komt van hem of haar.
3. Emotionele afhankelijkheid
Wanneer je in een relatie zit waar sprake is van traumabinding voel je je meestal emotioneel afhankelijk van je partner. Je hunkert naar zijn of haar goedkeuring en waardering, ondanks de schadelijke dynamiek in de relatie en zijn of haar negatieve en afbrekende gedrag. Je bent ook erg gericht op het krijgen van waardering en bevestiging van hem of haar. Dus het kan zijn dat je je gaat aanpassen en de ander gaat pleasen en codependent.
4. Goed praten wat niet goed is
In je hoofd praat je het gedrag van de ander goed.
Vaak heb je heel veel begrip voor hem of haar omdat je weet dat hij of zij veel heeft meegemaakt en daarom zo reageert. Je praat het goed in jezelf en vergoelijkt zijn of haar gedrag. Je bedenkt excuses voor het gedrag hem of haar, minimaliseert wat hij of zij doet en rationaliseert het als normaal of verdienend. Dat hoor je meestal ook steeds van hem of haar. Daar ga je zelf in geloven.
5. Schuldgevoel en jezelf de schuld geven
Als je in een relatie zit waar sprake is van traumabinding voel je je vaak schuldig over de problemen die er steeds weer zijn in de relatie. En je denkt dat het gedrag van je partner jouw schuld is. Je denkt bijvoorbeeld (en dat zegt je partner ook tegen je) dat jij te veel vraagt, te veeleisend bent, te moeilijk bent of te gevoelig.
Daardoor voel jij je schuldig aan de spanningen en het negatieve, schadelijke gedrag van je partner.
6. Verlies van eigenwaarde
De constante blootstelling aan negatieve boodschappen, afwijzing, kwetsing en manipulatie leidt tot een laag zelfbeeld en een verlies van zelfvertrouwen. Je gaat je steeds minder waard voelen en denken dat er van alles mis is met jou. Die lage eigenwaarde en laag zelfbeeld kunnen er ook voor zorgen dat je je steeds slechter gaat voelen over jezelf en in het algemeen.
7. Angst verlaten te worden
Ondanks dat hij of zij je slecht behandelt en slecht laat voelen, kan het zijn je een intense angst voelt om hem of haar te verliezen. Je kunt last hebben van verlatingsangst en geloven dat je echt niet zonder hem of haar kunt. En dat er niemand anders op de wereld bestaat waarmee je zo ’n sterke band zal voelen als met hem of haar. Misschien heb je wel een gedate tussentijds en voelde je dat ook sterk. Dat niemand kan tippen aan hem of haar.
8. Beloning en straf
De relatie kenmerkt zich door periodes van liefdevolle zorg, bevestiging en mooie woorden, afgewisseld met periodes van slecht en negatief gedrag zoals bijvoorbeeld schelden, kwetsen en manipuleren. Of bijvoorbeeld gestrafd worden door te zwijgen, niets te laten horen of kwetsende dingen te zeggen.
Dit zorgt ervoor dat je steeds terug verlangt naar de mooie periodes. En je best gaat doen om het weer goed en mooi te krijgen tussen jullie.
9. Cognitieve dissonantie
Je ervaart tegenstrijdige gevoelens en gedachtes over je partner. Het ene moment is hij of zij heel lief en dichtbij en het andere moment behandelt hij of zij je echt slecht.
Wat leidt tot verwarring en ingewikkelde gevoelens en keuzes.
En moeite met het nemen van beslissingen over de toekomst van de relatie. En hoe jullie samen verder kunnen of moeten.
10. Hoop op verandering
Je blijft hopen dat je partner zal veranderen en terug zal keren naar de persoon die hij of zij was aan het begin van de relatie of in de goede periodes. Ondanks het herhaaldelijke bewijs van het tegendeel…
Wat je kunt doen als je in een relatie zit met traumabinding?
Bewustwording en Erkenning
Het eerste wat je kunt doen is je bewust worden van de situatie en deze volledig erkennen.
Traumabinding houdt in dat je een sterke emotionele band hebt met iemand die je mishandelt en niet goed voor je is. Deze band is meestal verwarrend en overweldigend en kan al je gevoelens in beslag nemen waardoor je echt verslaafd bent aan hem of haar.
Door jezelf te informeren over de dynamiek van misbruik en de kenmerken van traumabinding, kun je beter begrijpen wat er gebeurt.
Dit kan door middel van het lezen van boeken, artikelen, en het bekijken van educatieve video's over emotioneel misbruik en traumatische binding.
Deze bewustwording is essentieel omdat het je de helderheid geeft om de realiteit van de situatie te zien en de eerste stap zet naar bevrijding.
Professionele Hulp Zoeken
Een andere cruciale stap is het zoeken van professionele hulp.
Een therapeut die gespecialiseerd is in misbruik en traumabinding kan je helpen de complexiteit te ontrafelen en je inzicht te geven in de situatie waar je in zit.
En je emotioneel te ondersteunen tijdens het proces waar je in zit.
Therapie kan helpen de patronen van misbruik te doorbreken en je eigenwaarde en zelfvertrouwen weer te versterken en terug te krijgen en te helen en gezonde copingstrategieën te ontwikkelen.
De hulp die wij bieden
Wij hebben een online programma waarbij je zelf, stap voor stap, inzicht krijgt in de destructieve patronen waar je in zit en oefeningen en handvatten krijgt om er uit los te komen. Hier lees je alles over het online programma.
En je kunt bij ons terecht voor persoonlijke 1 op 1 therapie begeleiding. Daarbij krijg je hulp op maat, helemaal toegespitst op jouw persoonlijk situatie, problemen en patronen. En krijg je concrete hulp bij het oplossen daarvan. Lees alles over de 1 op 1 hulp via deze link.
Meer lezen of echt jouw problemen oplossen?
Lees meer hieronder.
Digitaal boek
Van liefdespijn
naar liefdesgeluk
Therapie
Persoonlijke therapie en begeleiding op maat
Online programma's
Zelf werken aan
heling en herstel