10 kenmerken waaraan je een narcist herkent

Narcist man en vrouw - Praktijk Liefdespijn

Wat zijn typische kenmerken van een narcist? Hoe herken je een narcist?

Het herkennen van de typische kenmerken en symptomen van een narcist is erg belangrijk. Je kunt daarmee (verdere) beschadiging van jezelf voorkomen.
Een narcist of iemand met een narcistische persoonlijkheid of een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan veel schade aanrichten.

Een relatie met een narcist tast je eigenwaarde en zelfvertrouwen in ernstige mate aan. Het maakt dat je gaat twijfelen aan jezelf. Je wordt steeds meer onzeker en je gaat je steeds slechter voelen over jezelf. Je raakt uiteindelijk jezelf helemaal kwijt en een narcistische relatie put je helemaal uit.

Wie voelen zich aangetrokken tot een narcist?

Vooral mensen met codependentie voelen zich aangetrokken tot narcistische partners omdat ze heel gevoelig zijn voor krijgen van aandacht, bevestiging, waardering en liefde (love-bombing).
Codependents zijn gevoelig, meestal hooggevoelig, liefdevol, begripvol, gevend en meegaand. Ze kunnen zich makkelijk aanpassen en zijn geneigd de ander te pleasen.

Dat is precies wat de narcist nodig heeft. Een narcist zal nooit een relatie krijgen met een heel krachtig iemand die hele duidelijke grenzen aangeeft en niet meegaand en emphatisch is.

Codependents zijn gevoelig voor de dominantie van de narcist. Het geeft hen het gevoel van veiligheid en geborgenheid.


Charmant in het begin, problemen komen later

Vaak zie je in het begin van de relatie totaal ander gedrag dan later.
De narcist is vaak heel charmant in het begin.
Hij of zij kan veel aandacht en bevestiging geven maar naarmate de tijd vordert, doen de narcistische gedragingen en technieken steeds meer hun intrede. Dit gaat vaak ongemerkt. Waardoor het zo moeilijk is het meteen te herkennen. En omdat je in het begin van de relatie zoveel aandacht en bevestiging kreeg kun je terecht komen in relatieverslaving. Je raakt verslaafd aan de bevestiging en liefde die je in het begin van de relatie kreeg


Herkennen is essentieel voor bescherming van jezelf

Het herkennen van een narcist in een relatie is essentieel om jezelf te beschermen tegen mogelijke emotionele schade en manipulatie.
Narcisten vertonen bepaalde gedragspatronen die belangrijke aanwijzingen kunnen zijn voor hun narcistische persoonlijkheid.

Hieronder 10 kenmerken waaraan je een narcist herkent in een relatie

1. Bewondering

Een narcist heeft een diepgewortelde behoefte aan constante bewondering en lof. Ze willen voortdurend bevestiging van hun superioriteit en hebben er moeite mee als anderen hen niet de gewenste aandacht en bewondering geven. Wanneer je kritiek of feedback geeft kunnen ze boos reageren en aangeven dat ze gediend zijn van kritiek en je dit niet meer mag geven.


2. Gebrek aan empathie

Een duidelijk teken van een narcist is het gebrek aan empathie.
Ze tonen weinig begrip of medeleven voor de gevoelens en behoeften van anderen.
Ze zijn vooral gericht op hun eigen belangen en kunnen anderen emotioneel manipuleren zonder zich schuldig te voelen.


3. Superieur

Narcisten hebben een opgeblazen gevoel van eigenwaarde en zien zichzelf als superieur aan anderen. Ze kunnen opscheppen over hun prestaties, talenten en eigenschappen, en willen altijd de indruk wekken dat ze beter zijn dan anderen.

Ze zijn erg gericht op gelijk krijgen en de beste zijn. Dat is voor hen erg belangrijk. Daarom zullen ze in een relatie “verlaten wordt” als een afgang zien en zullen ze het zo draaien dat zij de partij zijn die verlaat. En niet die verlaten wordt. Dat geeft hen het gevoel van superioriteit.


4. Manipulatie

Narcisten zijn meesters in manipulatie en gebruiken verschillende tactieken om anderen te controleren en te beïnvloeden.
Een techniek die ze daarvoor inzetten is bijvoorbeeld gaslighting.
Dat is feiten, gebeurtenissen en de waarheid verdraaien om jou te doen twijfelen aan jouw eigen geheugen, perceptie of gedrag.

Ze zijn vaak bedreven in het geven van een schuldgevoel om jou onder controle te houden. Wanneer de narcist niet krijgt wat hij of zij wil, kan hij of zij gaan dreigen, boos worden en macht uitoefenen om toch te krijgen wat hij of zij wil.


5. Gebrek aan verantwoordelijkheid

Een narcist heeft moeite om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen gedrag en fouten. Hij of zij kan niet naar zichzelf kijken. Is daar meestal ook niet bereid toe. En zal altijd de fout bij de ander neerleggen. Daardoor hoeft hij of zij zelf geen verantwoordelijkheid te nemen.


6. Beschuldigend

Ze wijzen vaak met de vinger naar jou en anderen en weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de negatieve gevolgen van hun acties.
Ze zullen ook zelden “sorry” zeggen. Dit doen ze alleen wanneer “sorry” nodig is voor manipulatie en te krijgen wat zij willen.


7. Controle en overheersing

Narcisten hebben de neiging om controle en macht uit te oefenen over anderen in een relatie. Ze willen de touwtjes in handen hebben en kunnen proberen de besluitvorming te domineren en de vrijheid en autonomie van hun partner te beperken.

Stel ruzie in keuken - Praktijk Liefdespijn


8. Kritiek

Een narcist heeft vaak kritiek op anderen. Ze zullen de zwakheden en tekortkomingen van anderen benadrukken om zichzelf superieur te voelen. Deze constante kritiek leidt vaak tot een gevoel van minderwaardigheid en zelftwijfel bij jou als partner. Als je steeds hoort wat er niet goed is aan jou en wat je mankeert, ga je je steeds slechter voelen over jezelf.


9. Egocentrisch en ongelijkwaardig

Een narcistische partner zal vaak weinig tot geen inspanning leveren om aan de behoeften en verlangens van de ander tegemoet te komen.

Ze zijn vaak egocentrisch en willen dat de relatie volledig om hen draait, zonder oog te hebben voor de behoeften van hun partner.
Hierdoor zijn relaties met een narcist ongelijkwaardig.
De narcist ziet jou ook niet als gelijkwaardige partner, maar als “de mindere”.


10. Stemmingswisselingen en woede-uitbarstingen

Narcisten kunnen onvoorspelbare stemmingswisselingen hebben, variërend van charmant en liefdevol naar boos en minachtend.
Deze plotselinge veranderingen kunnen verwarrend en emotioneel uitputtend zijn voor jou als partner. Hierdoor moet je voortdurend op je tenen lopen. En steeds peilen hoe de stemming is. Je raakt op een bepaald moment helemaal afgestemd op de narcist en verliest daardoor jezelf.

Wat te doen als je in een relatie zit of zat met een narcist?

Het herkennen van een narcist in een relatie is van cruciaal belang om jezelf te beschermen tegen emotionele manipulatie en emotionele en materiele schade.

Door op te letten op de bovengenoemde kenmerken, zoals constante behoefte aan bewondering, gebrek aan empathie, manipulatief gedrag en gebrek aan verantwoordelijkheid, kun je de rode vlaggen van narcistisch gedrag herkennen.

Hier lees je nog een blog over als je in een relatie met een narcist zit.


Eigen welzijn en gezondheid voorop stellen

Het is belangrijk om je eigen welzijn en gezondheid voorop te stellen en, indien nodig, professionele hulp te zoeken uit zelfbescherming.


Narcisten zijn niet bereid naar zichzelf te kijken

Doorgaans zijn narcisten niet bereid om naar zichzelf te kijken.
Zij leggen de schuld en oorzaak van hun problemen altijd bij anderen.
Dat maakt het moeilijk om verandering te krijgen in het gedrag van de narcist.

Heel soms gaan ze toch in therapie om verlies van de partner te voorkomen.
Maar daar manipuleren ze de hulpverlener en zorgen ze dat de schuld bij de ander komt te liggen.


Jezelf beschermen

Je kunt echter wel leren hoe je jezelf kunt beschermen.
En/of werken aan je eigen innerlijke kracht, eigenwaarde en zelfvertrouwen dat je de stap durft te nemen om weg te gaan bij je narcistische partner. En een nieuw leven op te bouwen met iemand waarmee je wel een gezonde, gelijkwaardige relatie kunt opbouwen.

Hulp bij heling en loskomen

Via deze link kun je een gratis e-book downloaden waarin je meer leest over wat je kunt doen als je in een relatie zit of zat met een narcist.

In onze praktijk bieden wij 1 op 1 therapie en coaching aan waarbij je persoonlijk begeleid wordt bij het jouw proces en wat jij nodig hebt. Dat kan heling zijn en/of loskomen uit jouw ongezonde relatie. En je weer krachtig en gelukkig gaan voelen.

We hebben eveneens een mooi online programma waarmee je zelf werkt aan het krijgen van meer innerlijke kracht, eigenwaarde, zelfliefde en meer gelijkwaardigheid in relaties. En het voorkomen van een volgende relatie met een narcist.

Meer lezen of echt jouw problemen oplossen?
Lees meer hieronder.

E-book Liefdespijn

Digitaal boek

Van liefdespijn
naar liefdesgeluk

Coaching en Therapie 1 op 1 Liefdespijn

Therapie

Persoonlijke therapie en begeleiding op maat

Online programma stop liefdespijn

Online programma's

Zelf werken aan 
heling en herstel